Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A fejlődő országok élen járnak a dohányzásban

A legújabb becslések szerint hatalmas a világban a dohányfogyasztás, a dohányzás mára gyökeret vert a fejlődő országokban is - áll egy pénteken közzétett tanulmányban, amely szerint aggasztó méreteket öltött a nők dohányzása.
A tizenhat, több mint 3 milliárd fő összlakosságú országra kiterjedő tanulmány szerint a férfiak 48,6 és a nők 11,3 százaléka dohányzik. Ezekben az országokban 852 millió dohányfogyasztó él, közülük 661 millió szív dohányt (cigarettát, levélbe sodort indiai cigarettát, más néven bidit, vízipipát), 247 millió pedig más formában fogyasztja (bagót rág, tubákol) - közölték a The Lancet című brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői.

A tanulmány a 16 ország (Banglades, Brazília, Kína, Egyiptom, India, Mexikó, Fülöp-szigetek, Lengyelország, Nagy-Britannia, Oroszország, Thaiföld, Törökország, Ukrajna, Uruguay, Vietnam és az Egyesült Államok) 16 évnél idősebb lakosaira vonatkozó, 2008 és 2010 közötti adatokat elemezte.

A New York állambeli Buffalói Egyetem kutatója, Gary Giovino által vezetett kutatás szerint Kínában van a legtöbb dohányos - számukat 301 millióra becsülik -, és India áll a második helyen csaknem 275 millió dohányossal.

A dohányfogyasztók többsége (64 százalék) gyári cigarettát szív, bár a füst nélküli dohányélvezet (bagórágás) is rendkívüli elterjedt Indiában (206 millió) és Bangladesben.

A szerzők szerint az indiai szájüregi rákmegbetegedések mintegy 52 százaléka a füst nélküli dohánytermékek fogyasztásával áll összefüggésben.

Közegészségügyi szakértők kifogásolják, hogy a legtöbb országban túlságosan kevés pénzt fektetnek a dohányzás elleni harcba. A kis jövedelmű országokban a dohányra kivetett minden 9100 dollárnyi adóból egyetlen dollárt fordítanak a dohányzás elleni küzdelemre.

Míg összességben a férfi dohányosok vannak többségben, a női dohányosok aránya országonként igen változó: 0,5 százaléktól (Egyiptom) 24,4 százalékig (Lengyelország) terjed, Nagy-Britanniában 21 százalék, az Egyesült Államokban pedig 16 százalék.

A szerzők szerint aggasztó a női dohányzás terjedése, annál is inkább, mert a nők egyre inkább ugyanabban a korban kezdenek dohányozni, mint a fiúk.

A dohányzás okozta halálozás jelenleg a fejlett országokban a súlyosabb (a halálesetek 18 százaléka tudható be a dohányzásnak), míg a közepes jövedelmű országokban ez az arány 11, a kis jövedelmű országokban pedig 4 százalék. Ez azonban változhat, ahogy a kis és közepes jövedelmű országokban növekszik a dohányzók aránya - mutatnak rá a szerzők.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 6 millió ember hal meg a dohányzás következtében.

"Ha a dohányfogyasztás a jelenlegi ütemben terjed, a 21. században a dohányzás akár egymilliárd ember korai halálát is okozhatja" - mutatnak rá a szerzők a WHO becsléseit idézve.

Olvasóink írták

  • 1. Queenmargareth 2012. augusztus 17. 19:28
    „Ez nem lehet igaz! A fejlődő országokban ilyen?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hezbollah vezetője Izraelt fenyegeti

A Hezbollah vezetője pénteken megfenyegette Izraelt, hogy egy esetleges Irán elleni támadás esetén… Tovább olvasom