Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

A földön kívüli élet lehetőségéről tartott konferenciát a Vatikán

Az élet eredetéről, a földön kívüli élet lehetőségéről, s az ezek által felvetett teológiai kérdésekről tartott ötnapos konferenciát a Vatikán.
- Az élet eredetére és a földön kívüli életformákra vonatkozó kérdések nagyon helyénvalóak és komoly megfontolást érdemelnek - nyilatkozta kedden José Gabriel Funes csillagász-pap, a Vatikáni Csillagvizsgáló igazgatója.

A konferenciára több mint 30 csillagász, fizikus, biológus és más tudós érkezett az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Svájcból, Olaszországból és Chiléből, köztük sokan nem katolikusok.

A tudományos találkozó, melyet 2005-ben hasonló témájú konferencia előzött meg, jól illeszkedik XVI. Benedek pápai programjába, melynek a hit és az értelem közötti kapcsolat erősítése egyik deklarált célja.

A modern tudomány eredményei felé való nyitás irányába mutatott a jezsuita Funes egy emlékezetes tavalyi nyilatkozata is, melyet a vatikáni LíOsservatore Romano nevű lapnak adott. Ebben az argentin tudós-pap kijelentette, hogy a földön kívüli életformákban - akár az intelligens élet lehetőségében - való hit nem zárja ki az Istenben való hitet.

Ha ugyanis kizárnánk ennek lehetőségét, az olyan lenne, mintha korlátoznánk Isten teremtő szabadságát - érvelt A földönkívüliek a barátaim című interjúban. Funes akkor kitért arra a bonyolult teológiai kérdésre is, hogy ha valóban léteznek földönkívüliek, ők is megváltásra szorulnak-e.

A pap szerint "ha léteznek földönkívüli lények, nem biztos, hogy szükségük van a megváltásra ... elképzelhető, hogy teljes barátságban maradtak teremtőjükkel, így nem követték el az eredendő bűnt". A katolikus egyház számos vezető méltósága ma nyíltan elfogadja az ősrobbanás elméletét.

A Vatikán idén egy konferenciát is támogatott, melynek témája az evolúció, apropója Charles Darwin főműve, A fajok eredete megjelenésének 150. évfordulója volt. Végül Galilei első csillagászati megfigyeléseinek 400. évfordulója alkalmából múlt hónapban a Vatikáni Múzeumban megnyitott kiállítás is abba az irányba mutat, hogy XVI. Benedek pápa elődjei útján járva próbál rácáfolni a katolikus egyházat tudományellenességgel vádoló véleményekre

Olvasóink írták

  • 3. sőndör 2009. november 13. 13:35
    „mi lesz ha a két teremtő összekülömbözik ? Mi isszuk meg annak is a levét ?”
  • 2. floridaimagyar 2009. november 12. 06:08
    „Nos, A Foldon kivul egy masik bolygon lehet hogy tobb napbol all a het!”
  • 1. KolompárRómeó 2009. november 11. 19:53
    „És a Földön kívüli életet hányadik napon?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vasfüggöny lehullására emlékezett az Európai Parlament

Az Európai Unió demokratikusabbá tételét, a tagországok együttműködésének fokozását sürgette Václav… Tovább olvasom