Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

A franciák többsége nincs megelégedve Sarkozy-vel

A franciák 58 százaléka negatívnak tartja az ötéves mandátuma feléhez érkezett francia államfő eddigi tevékenységét - derül ki az LH2 közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből.
A Le Nouvel Observateur című hetilap internetes oldalán közzétett adatok szerint a megkérdeztettek hat százaléka tartja "nagyon pozitívnak", 32 százaléka pedig "pozitívnak" Nicolas Sarkozy eddigi mérlegét. A franciák 36 százaléka "eléggé negatívnak", 22 százalékuk pedig "nagyon negatívnak" ítéli meg az elnökség első felét. Négy százalékuk nem mondott véleményt.

Az előző havi felméréshez képest három százalékkal csökkent azok száma, akik pozitív véleménnyel vannak Sarkozy tevékenységről, és egy százalékkal növekedett a negatív véleménnyel rendelkezőké.

A megkérdezettek harminc százaléka - jelenlegi álláspontja szerint - Sarkozyre szavazna, amennyiben az államfő újra jelölteti magát elnöknek 2012-ben. A 2007-es elnökválasztás első fordulójában is a szavazatok harminc százalékát szerezte meg Sarkozy. A franciák hatvan százaléka viszont úgy nyilatkozott, hogy nem szavazna rá a következő elnökválasztáson. Tíz százalék nem mondott véleményt.

A reprezentatív felmérés október 23-án és 24-én 1006 személy telefonos megkérdezésével készült, azután, hogy az elnök 23 éves fia visszalépett a jelöltségtől a Párizs üzleti negyedét, a La Défense-t irányító közhivatal (EPAD) vezetői posztjára. Az apja államfővé választása óta villámkarriert befutó ifjabb Sarkozy jelölése óriási vitát váltott ki Franciaországban: az ellenzék és a média a nepotizmus megnyilvánulását látta az esetben, s a közvélemény kétharmada is bírálta a tervet. Nicolas Sarkozy eleinte ingerülten reagált a fiát ért bírálatokra, s azt hangoztatta, hogy a támadások valójában ellene irányultak.

A fia botránya mellett Sarkozy népszerűségvesztéséhez elemzők szerint hozzájárult a tartós munkanélküliség, az egyre növekedő államadósság, valamint a kormánypárti többség elégedetlenkedése egyes reformok, például a szénadó bevezetésére vagy az önkormányzati területhatárok megváltoztatására tett javaslatok miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drezdában megkezdődött az egyiptomi nő gyilkosának a pere

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg hétfőn Drezdában annak az Oroszországból… Tovább olvasom