Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

A Fukusima-1 három reaktorában is túlhevülés fenyeget

A japáni katasztrófában megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű három reaktorában is a túlhevülés és a fűtőelemek megolvadása fenyeget, ami radioaktív anyag környezetbe kerüléséhez vezethet - közölte hétfőn Edani Jukio kormányszóvivő a Kyodo hírügynökség szerint.
Amint az erőművet üzemeltető TEPCO cég közölte, a 2. számú blokkban az olvadás már meg is kezdődhetett. Ugyanis ott hétfőn a hűtővíz elfolyása miatt a fűtőelemek kétszer is majdnem teljesen szárazra kerültek, és a reaktor környékén fokozott radioaktivitást mértek. A TEPCO technikusai a hűtővíz szintjének lecsökkenése után csak két órával tudtak a reaktorba tengervizet pumpálni, amely azután ismét ellepte a fűtőelemeket.

Ha a vízszint lecsökken, az üzemanyag-rudak nincsenek folyamatosan víz alatt, akkor felhevülnek, burkolatuk megsérülhet, szélsőséges esetben maguk a rudak megolvadhatnak. Ha már nem lehet megakadályozni, hogy megolvadjanak, akkor izzó anyaguk átkorrodálhatja a reaktortartály falát is, és akkor sugárszennyeződés kerül a szabadba. A gyors korrózió eredményeként hidrogén szabadul fel, amely levegővel keveredve berobbanhat.

A kormányszóvivő közlése szerint nem valószínű, hogy a robbanás bekövetkezik.

A Tokiótól 250 kilométerrel északra található, hat reaktorból álló erőmű két másik blokkjában korábban történt egy-egy robbanás a hűtővíz elfolyása miatt: az 1. számú blokkban szombaton, a 3. számúban pedig hétfőn.

Az erőmű 20 kilométeres körzetében lakó hetven-nyolcvanezer embert kitelepítettek.

Olvasóink írták

  • 1. keiner 2011. március 14. 20:46
    „És fordul a szél Tokio fele.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs közvetlen hatása Európára a japán földrengésnek

Nincs közvetlen hatása a japán földrengés okozta atomerőmű-baleseteknek az Európai Unióra, az… Tovább olvasom