Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

A gyermekházasság súlyos egészségügyi teher Indián

A gyermekházasság súlyos egészségi és társadalmi teher az indiai nőkön, de demográfiailag az egész világra negatív hatást gyakorol, hívták fel szakemberek a figyelmet a Lancet című tekintélyes brit orvosi lap keddi számában.
Indiai és amerikai közegészségügyi szakértők 2005-2006-ban csaknem 23 ezer 20-24 éves olyan nőt vizsgáltak meg, akik földrajzilag és társadalmilag egész Indiára reprezentatívak.

A nőknek csaknem fele (44,5 százaléka) már 18. éves korára férjezett volt.

Indiában 1978 óta ez a nagykorúság határa a lányok számára, a fiúk a 21. évük betöltésekor válnak nagykorúakká.

Ezeknek a nőknek több mint egyötöde (22,6 százaléka) már 16 éves kora előtt férjhez ment, 2,6 százaléka pedig 13 éves kora előtt kapott férjet.

A még gyermekként férjhez adott nőknél 37 százalékkal gyakoribb volt, hogy az első szülésük előtt nem alkalmaztak fogamzásgátlást. Körükben 7-szer gyakoribb volt a 3 vagy több szülés. Háromszor gyakrabban fordult elő, hogy két szülésük között 24 hónapnál rövidebb idő telt el.

A gyermekként férjhez adottak között a nagykorúként házasodottakhoz képest több mint kétszer annyian voltak azok, akiknek nem is egy nem kívánt terhességük volt. Csaknem 50 százalékkal magasabb volt náluk a terhességmegszakítás, és 6-szor gyakoribb a sterilizáció.

A gyermekkorban házasodottaknál gyakoribbak voltak a szülés közbeni sérülések, terhességi komplikációk és szülés közbeni halál.

Egy korábbi, 1998-1999-es tanulmányban az a becsült adat szerepelt, hogy Indiában a 20-24 éves nők fele volt férjhez adva még gyermekkorában.

Ebből az újabb tanulmány azt a következtetést vonja le, hogy Indiában a gazdasági fejlődés ellenére sem lett kevesebb a gyermekházasság.

A tanulmánnyal együtt a Lancet közzétette egy bombayi demográfiai szakértő kommentárját, aki azt írta, hogy a gyermekházasságnak nagy szerep van az indai népességrobbanásban, és ennek hosszú távon nemcsak a nők egészségére és a szegénységre, hanem az egész emberiségre nézve is negatív hatásai vannak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelőttek egy rendőrt Észak-Írországban

Lelőttek egy rendőrt Észak-Írországban hétfőn 48 órával azután, hogy ugyanebben a térségben kivégeztek két brit katonát egy laktanyában. Tovább olvasom