Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

A hadsereg bevetésével kezd terrorellenes műveletbe az ukrán államfő

A szakadároknak adott hétfői ultimátum lejárt, de nem tágítanak. Turcsinov nem zárja ki a népszavazást az ország föderalizációjáról.
Bővül az uniós szankciókkal sújtottak köre, rendkívüli EU-csúcs sem kizárt

Bővíteni fogja az Európai Unió azok körét, akiket Ukrajna szuverenitásának megsértése miatt beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújt, és az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács soron kívül összehívása sem kizárt - tudatta magyar újságírókkal Martonyi János külügyminiszter hétfőn.

Martonyi János elmondta, hogy a külügyminiszterek ismételten elítélték az Ukrajnával szembeni orosz agressziót.

Az Európai Unió úgy értékeli, hogy az utóbbi napok kelet-ukrajnai eseményei nem tekinthetők a válság enyhítésének, sokkal inkább ennek ellenkezőjére utalnak - mutatott rá.

Turcsinov aláírta a "terrorellenes művelet" megkezdéséről szóló rendeletet

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő hétfőn aláírta a kelet-ukrajnai "terrorellenes művelet" megkezdéséről szóló rendeletet - jelentette be az elnök sajtószolgálata.

A nemzetbiztonsági és védelmi tanács előző nap határozott úgy, hogy a fegyveres erők bevonásával átfogó terrorellenes hadműveletet kell végrehajtani Kelet-Ukrajnában. A művelet célja a terrorista fenyegetés leküzdése, illetve Ukrajna területi intergritásának megőrzése - hangsúlyozta hétfői rendeletében Turcsinov.

Az elnöki rendelet a közzététel napján, azaz hétfőn életbe is lép.

Moszkvában megerősítették a kelet-ukrajnai szakadárok segítségkérését

Nagyon sok kérés érkezik Kelet-Ukrajnából személyesen az orosz államfőnek címezve, hogy nyújtson segítséget vagy avatkozzon be "valamilyen formában" - közölte Vlagyimir Putyin szóvivője hétfőn.

Dmitrij Peszkov hozzátette, hogy az orosz államfőt rendkívül aggasztják a kelet-ukrajnai fejlemények, de ennél többet nem mondott az őt megkereső újságíróknak.

A nap folyamán az orosz elnöktől kért védelmet Vjacseszlav Ponomarjov, az Ukrajna keleti részén lévő Szlovjanszk városházáját elfoglaló oroszpárti szakadárok vezetője. A térség több városában korábban számos kormányzati épületet foglaltak el a szakadárok, és a kijevi hatalom ultimátuma ellenére sokan továbbra sem hagyták el azokat.

Turcsinov az ENSZ segítségét kérte Kelet-Ukrajnában

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő azt kérte hétfőn, hogy az ENSZ nyújtson segítséget a "keleti terrorellenes akcióhoz" Ukrajna keleti részében, ahol az oroszbarát felkelők az utóbbi napokban több épületet is elfoglaltak.

Az államfői hivatal internetes oldalán olvasható közleménye szerint az elnök Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetése során azt mondta: Ukrajnának nincs kifogása az ellen, hogy a világszervezet békefenntartóival együtt hajtsanak végre terroristaellenes műveletet Kelet-Ukrajnában.

Ez esetben Turcsinov szerint az ENSZ szakértői és megfigyelői maguk erősíthetnék meg akcióik legitimitását és helyességét.

Putyin segítségét kérte az oroszpárti szakadárok vezetője

Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatását kérte az oroszpárti szakadárok vezetője hétfőn a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban.

"Arra kérjük Oroszországot, hogy védjen meg bennünket, és ne engedje, hogy népirtás történjen a Donyec-medencében. Arra kérjük Putyin elnököt, hogy segítsen nekünk" - mondta Vjacseszlav Ponomarjov, a szlovjanszki városháza feletti ellenőrzést korábban átvevő aktivisták vezetője.

Kelet-Ukrajna több városában kormányzati épületeket foglaltak el az oroszpárti szakadárok. Közülük többen nem hagyták el az elfoglalt középületeket, jóllehet Olekszandr Turcsinov ukrán ideiglenes államfő közép-európai idő szerint hétfő reggel nyolc óráig adott haladékot, hogy megadják magukat.

Moszkva korábban óva intett az erőszak alkalmazásától.

A szakadárok újabb kelet-ukrajnai városokban szálltak meg

Tíznél több rendőr megsebesült a Donyeck megyei Horlivkában hétfőn, amikor oroszbarát szakadárok megszállták a rendőrség épületét.
Hírek érkeztek arról is, hogy a megye egy másik településén, Zsdanyivkában mintegy 20 szeparatista ellenállás nélkül elfoglalta a városházát, és kitűzték rá a "donyecki köztársaság" zászlaját.

Négy újabb név az EU szankciós listáján

Négy újabb embert tettek fel hétfőn az Európai Unió külügyminiszterei a vagyonbefagyasztással és vízumtilalommal sújtottak listájára ukrán közpénzek elsikkasztása miatt - közölte az Európai Unió Tanácsa.

A listán így már 22 név szerepel, de azt a négyet, amelyről ma döntöttek, egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A döntés akkor lép hatályba, amint közzéteszik az EU hivatalos közlönyében, ami a tanács tájékoztatása szerint holnap történhet meg, és egészen addig fennáll a veszélye annak, hogy az érintettek kimenekítik befagyasztandó vagyonukat az EU-ból.

Ezzel egy időben a külügyminiszterek azt a március elején bejelentett egymilliárd euró értékű támogatást is jóváhagyták Ukrajna számára, amellyel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott segítséget egészíti ki az Európai Unió. A pénz maximum 15 évre szóló kedvezményes hitelt jelent, amely Ukrajna fizetési mérlegének egyenlegét hivatott javítani, és a gazdasági reformokat hivatott támogatni. A pénz folyósítása konkrét gazdaságpolitikai és pénzügyi feltételekhez kötött, amelyekről Kijevnek még meg kell állapodnia Brüsszellel.

A külügyminiszterek arra is áldásukat adták, hogy az Európai Unió egyoldalúan kereskedelmi kedvezményeket adjon Ukrajnának. Ezek várhatóan április 23-án lépnek majd hatályba, amikor közzéteszik őket az EU hivatalos közlönyében. Ez azt hivatott elősegíteni, hogy Ukrajna gazdasága már az uniós szabadkereskedelmi egyezmény aláírása előtt élvezhesse annak előnyeit. Brüsszeli becslés szerint a vámkönnyítés éves szinten akár félmilliárd euró megtakarítást is eredményezhet az ukrán exportőrök számára.

Helyszíni jelentések szerint Horlivkában a szakadárok az épület belső udvarán lévő bejárat felől hatoltak be. Kitörték a kerítés rácsait, majd betörték az épület ajtaját. A lezárt helyiségek ajtói közül is többet betörtek.

A szeparatisták követelték a rendőröktől, hogy tegyék le a fegyvert, és adják meg magukat. Közölték velük, hogy ha nem állnak át a "nép oldalára", agyonlövik őket.

Az UNN független ukrán hírügynökség értesülése szerint a támadásban súlyosan megsebesült Andrij Kriscsenko rendőrfőnök, és tucatnyi munkatársa is különböző fokú sérüléseket szenvedett.

A rendőrök korábban elbarikádozták magukat az emeleten. Kiálltak az erkélyre, s onnan közölték a tüntetőkkel, hogy a "nép mellett vannak", de nem engedik az ukrán nemzeti lobogót levenni az épületről. A behatolók azonban később valamennyi rendőrt kikergették az utcára.

Az utcán összegyűlt, becslések szerint néhány tucatnyi tüntető az épületfoglalás közben Oroszországot és a feloszlatott Berkut rohamrendőrséget éltette. Az épületfoglalóktól azt követelték, hogy kényszerítsék térdre, majd lincseljék meg a rendőröket.

Alekszij Honcsarenko, az odesszai megyei tanács képviselője internetes blogjában közölte, hogy értesülései szerint a horlivkai rendőrök egy része átállt egy állítólagos orosz alezredes parancsnoksága alá, aki saját elmondása szerint Szimferopolból érkezett.

A városban oroszbarát tüntetők egy csoportja autókkal eltorlaszolta a rendőrségi épületnek helyt adó főutcát, aminek következtében dugó alakult ki. A helybeliek közül sokan elégedetlenségüknek adtak hangot, amiért a szakadárok akciója miatt nem tudtak eljutni a munkahelyükre.

A tüntetésen egy - magát a "donyecki köztársaság" képviselőjének nevező - szeparatista orosz újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy céljuk leváltani a város jelenlegi vezetését, és kinevezni saját polgármesterüket, illetve meneszteni a városi rendőrfőnököt.

Hollande és Cameron elítélte az erőszakcselekményeket

Francois Hollande francia elnök és David Cameron brit miniszterelnök "nagyon határozottan elítélte" hétfőn az elmúlt két napban Ukrajnában történt erőszakos cselekményeket.

A két ország vezetője telefon egyeztetett az ukrajnai helyzetről.
"Nagyon határozottan elítélték a tegnap és ma történt erőszakcselekményeket a térségben, valamint visszafogottságra és párbeszédre szólították fel valamennyi erőt, a feszültség oldása és annak érdekében, hogy a válságra gyorsan békés válasz szülessen" - olvasható a megbeszélést követően a francia elnöki hivatal által kiadott rövid közleményben.

Hollande és Cameron megerősítette, "továbbra is támogatják az ukrán kormányt annak érdekében, hogy az a lakosság által várt reformokat végigvigye és a legjobb feltételek mellett rendezze meg május 25-én az elnökválasztást".

CNN: nem látni terrorellenes akciót

A CNN hírtelevízió donyecki tudósítója hétfőn délelőtt azt jelentette, nyoma sincs annak, hogy Kelet-Ukrajnában terrorellenes műveletek kezdődtek volna.

"Nem látni katonákat, rendőröket, biztonsági erőket" - jelentette a helyszínről az amerikai hírtévé újságírója.

Azt mondta, Kelet-Ukrajnában legalább kilenc városban oroszbarát erők szálltak meg közigazgatási épületeket. A tudósító kommentárja szerint az erők nagyon jól szervezettek, ami "arra enged következtetni, hogy nem helyi erőkről van szó".

A BBC brit tévé jelentése szerint a Donyeck megyei Szlovjanszk városában "minden csendes", nincsenek harckocsik, nincs ostromállapot.

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő vasárnap este közölte: Kelet-Ukrajnában terrorellenes művelet kezdődik, ha a lázadók nem teszik le a fegyvert.

A lenta.ru orosz hírportál szerint Szerhij Taruta, a Donyeck megyei állami közigazgatás vezetője hétfőn délelőtt bejelentette: a térségben megkezdődött a terrorellenes művelet.

Turcsinov nem zár ki népszavazást

Olekszandr Turcsinov ukrán ideiglenes államfő nem zárja ki azt, hogy Ukrajnában a május végi elnökválasztással egy időben népszavazást tartsanak az ország föderalizációjáról.

Turcsinov erről a parlamenti frakcióvezetők és bizottsági elnökök tanácskozásán beszélt hétfőn - jelentette az UNIAN hírügynökség.

"Nem ellenezzük a népszavazás megtartását. Mi több, meggyőződésem, hogy az ukránok túlnyomó többsége ezen a referendumon - amelyre a parlament megfelelő döntése esetén az elnökválasztással egy időben kerülhetne sor - az oszthatatlan, független, demokratikus és egységes Ukrajnára adná a szavazatát" - mondta Turcsinov.

Az elnök bejelentette, hogy a nemzetbiztonsági tanács döntésének megfelelően Kelet-Ukrajnában a hadsereg bevetésével "kezdetét veszi a terrorellenes művelet, ha a lázadók nem teszik le a fegyvert". Ez szerinte teljes mértékben összhangban van az ukrán törvényekkel, azzal a jogszabállyal is, amely arról rendelkezik, hogy mit kell tennie az államnak a terrorizmusellenes harc esetén. Meggyőződését fejezte ki, hogy "az ukránok készek visszavágni az agresszornak", amely megsérti Ukrajna területi épségét. A rendőrök nem fognak fegyvert használni a békés polgárok ellen, viszont azokkal szemben fognak erőt alkalmazni, akiknél fegyver van, mert - mondta - "nincs más megoldás".

A politikus meggyőződését fejezte ki, hogy a Donyec-medencében a helyi lakosság támogatásával hamarosan stabilizálódik a helyzet. "A terroristák kezétől nemcsak a rendőrök, hanem civil lakosok is meghaltak. Vér tapad a terroristák kezéhez" - hívta fel a figyelmet Turcsinov. Azt mondta, hogy a keleti régiókban a rendőri szerveket teljesen megújítják "az ukrán hazafiakkal".

A CNN hírtelevízió donyecki tudósítója hétfőn délelőtt azt jelentette, nyoma sincs annak, hogy Kelet-Ukrajnában terrorellenes műveletek kezdődtek volna.

"Nem látni katonákat, rendőröket, biztonsági erőket" - jelentette a helyszínről az amerikai hírtévé újságírója. Azt mondta, Kelet-Ukrajnában legalább kilenc városban oroszbarát erők szálltak meg közigazgatási épületeket. A tudósító kommentárja szerint nagyon jól szervezettek, ami "arra enged következtetni, hogy nem helyi erőkről van szó".

A BBC brit tévé jelentése szerint a Donyeck megyei Szlovjanszk városában "minden csendes", nincsenek harckocsik, nincs ostromállapot.

A lenta.ru orosz hírportál szerint Szerhij Taruta, a Donyeck megyei állami közigazgatás vezetője hétfőn délelőtt bejelentette: a térségben az ultimátum határidejének lejárta után "bevezették a terrorellenes művelet állapotát". A rendfenntartó szervek és a hadsereg tevékenysége az ország keleti részén elsősorban a béke és a rend védelmét szolgálja, amiket "cinikusan és hidegvérrel elvesznek (a néptől) felfegyverzett, agresszív és fanatikus emberek". Taruta felszólította Donyeck megye lakóit, hogy a húsvét előtti nagyhét kezdetére való tekintettel józanul viselkedjenek, ne reagáljanak a provokációkra, és ne sértsék meg a közrendet".

Az UNIAN arról adott hírt, hogy a Moszkva-barát szakadárok a Donyeck melletti Horlivkában a rendőrség épületének ostromára készülnek. A rendőrök odabenn elbarikádozták magukat, miközben mintegy 150 szakadár lezárta az épület melletti sugárutat. A BBC jelentése szerint a lázadók már hatalmukba is kerítették a belügyi épületet.

A hadsereg bevetésével kezd terrorellenes műveletbe az ukrán államfő

Kezdetét veszi a terrorelelens művelet a hadsereg bevetésével Kelet-Ukrajnában, és hamarosan stabilizálódik a helyzet a Donyec-medencében - jelentette be hétfőn Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő.

Lejárt a határidő, a szakadárok nem teljesítik az ultimátum feltételeit

Kelet-Ukrajnában a szakadárok nem hagyták el az elfoglalt kormányzati épületeket, jóllehet Olekszandr Turcsinov ukrán ideiglenes államfő közép-európai idő szerint hétfő reggel nyolc óráig adott haladékot, hogy megadják magukat.

Luhanszkban az aktivisták egy szóvivője az orosz Interfax hírügynökségnek elmondta: egyikük sem kíván eleget tenni az ultimátumnak.

A Donyeck megyei Szlovjanszkból a Reuters brit hírügynökség szemtanúkat idézve azt írta, a szakadárok nem teljesítik az ultimátum feltételeit. A két elfoglalt rendőrségi épület egyike felett a határidő lejártával is orosz zászló lobogott, míg az épület előtt homokzsákokból emelt barikádnál álarcos emberek álltak.

Oroszbarát tüntetők nagygyűlése a kelet-ukrajnai Luganszkban. Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze (galéria)

Turcsinov az ukrán nemzethez intézett televíziós beszédében vasárnap este bejelentette, hogy "átfogó terrorizmusellenes hadműveletet" terveznek a hadsereg bevetésével a keleti országrészben, ahol szerinte Oroszország szítja a zavargásokat, és "háborút folytat Ukrajna ellen". "Nem hagyjuk, hogy Oroszország ismét a krími forgatókönyvet követve járjon el" - tette hozzá.

Oroszország viszont előzőleg arra szólította fel a kijevi vezetést, hogy ő szüntesse be a helyi oroszok elleni háborúját. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa orosz kérésre rendkívüli ülésen vitatta meg az ukrán helyzetet vasárnap, de ezen - mint az AFP francia hírügynökség értékelte - "süketek párbeszéde" folyt a Nyugat és Oroszország között.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok arra figyelmeztette Moszkvát, hogy újabb szankciókat rendel el ellene, ha tovább élezi a feszültséget Kelet-Ukrajnában.

Ha Kijev EU-párti hatóságai fegyvert vetnének be (Kelet-Ukrajnában), akkor az újabb konfrontációt jelentene Moszkvával, amely egy külügyi nyilatkozatban "bűnös parancsnak" minősítette a készülő ukrán hadműveletet - írta összegzésében a Reuters.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar nőket kényszerítettek álházasságra Angliában

A magyar-pakisztáni banda tagjait több évi börtönre ítélték. Tovább olvasom