Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A hágai törványszék felmentette Gotovina tábornokot

Gotovinát tavaly áprilisban - a horvátországi szerbekkel szemben elkövetett háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények miatt - első fokon 24 év szabadságvesztésre ítélték.
Felmentette a vádak alól pénteken Ante Gotovina volt horvát tábornokot annak a hágai ENSZ-törvényszéknek a fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el.
Gotovinát tavaly áprilisban - a horvátországi szerbekkel szemben elkövetett háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények miatt - első fokon 24 év szabadságvesztésre ítélték Hágában.

A most 57 éves extábornok - a francia Idegenlégió egykori katonája - volt az 1995. augusztusi, Vihar fedőnevű horvát hadművelet parancsnoka a szerbek lakta Krajina térségében.

Horvátországban ma is nagyon sokan nemzeti hősnek tekintik Gotovinát, és az ítélet kihirdetését Zágráb központjában egyenes adásban hatalmas kivetítőn ezrek figyelték.

Az ügyészség adatai szerint a krajinai művelet során 324 szerb polgári személyt, illetve katonát öltek meg, közel 90 ezer szerbet erőszakkal elűztek otthonukból.

A védelem azzal érvelt, hogy a horvát tüzérség nem támadott célzottan polgári személyeket. A fellebbviteli tanács végül nem látta "minden ésszerű kétséget kizáróan" bizonyítottnak sem azt, hogy jogellenes volt, kifejezetten a polgári lakosokra irányult az érintett négy szerb település ellen intézett tüzérségi támadás, sem azt, hogy Gotovina olyan intézkedések megtételét mulasztotta el, amelyekkel meg tudta volna akadályozni a menekülő szerbek sérelmére elkövetett bűnös cselekményeket.

Gotovinával együtt fellebbezett az első fokon 18 évre ítélt vádlott-társa, a Vihar hadművelet idején a horvát különleges rendőri alakulatokat irányító Mladen Markac, akit most másodfokon szintén felmentettek. A harmadik vádlottat, Ivan Cermak volt horvát védelmi miniszterhelyettest már első fokon felmentették.

Ante Gotovinát több évi rejtőzködés után, 2005 decemberében a Kanári-szigeteken egy luxusszállodában tartóztatták le.

Öröm Horvátországban

Óriási lelkesedéssel, örömkönnyekkel, tapssal fogadták Horvátországban az Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott tábornokok felmentéséről szóló hágai ítéletet.

Gotovinát tavaly áprilisban - a horvátországi szerbekkel szemben elkövetett háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények miatt - első fokon 24 év szabadságvesztésre ítélték Hágában. A nyugalmazott tábornok volt az 1995. augusztusi, Vihar fedőnevű horvát hadművelet parancsnoka a szerbek lakta Krajina térségében. Markac a különleges rendőri alakulatokat irányította, ő 18 évet kapott első fokon.

"A hágai ítélet igazságos, rendkívül elégedett vagyok" - idézte Ivo Josipovic köztársasági elnök első reakcióját a helyi sajtó a pénteki felmentő ítélettel kapcsolatban.

"Tizenhét évig tartott, és az a fontos, hogy végül hazatérnek családjukhoz, és fontos az ítélet Horvátország számára is. Az eljárás nehéz volt, példa nélküli. A határozatot 3:2 arányban hozták meg, ami bizonyítja, hogy milyen keskeny a határ siker és sikertelenség, igaz és hamis, igazság és igazságtalanság között" - mondta Zoran Milanovic miniszterelnök.

"Ez a háború nehéz volt, véres, igazságos, de voltak hibák, amelyekért a horvát állam felelős, nem Markac és Gotovina" - mondta, megköszönve a két tábornoknak, hogy kitartottak.

"Ez egy kivételes, történelmi pillanat Horvátország számára. Egy ilyen magas rangú, az ENSZ által alapított jogi intézmény megerősítette, hogy Horvátország védelmi, felszabadító háborút folytatott, a nemzetközi jog szabályai szerint" - mondta Josip Leko, a horvát parlament elnöke.

A horvát közszolgálati televízió (HTV) egyenes adásban közvetítette a hágai ítélethirdetést. A zágrábi Jellasics téren ezrek gyülekeztek délelőtt, hogy közösen kísérjék figyelemmel az eseményeket a kivetítőkön, de sokan voltak Pakostaneban, Gotovina dalmáciai falujában és Djurdjevácon, Markac Dráva menti városában is.

Bár a horvátok többsége felmentő ítéletben reménykedett, az első pillanatban alig merték elhinni, hogy ez megtörtént. A veteránok könnyeztek a televíziós közvetítés során, a szinkrontolmács az izgalomtól és az örömtől el-elcsukló hangon fordította a hágai bíró szavait, a riporterek által megszólaltatott parlamenti képviselők, utcai járókelők hangján érezhető volt a lelkesedés és az öröm.

Gotovináért és Markacért a veteránügyi és honvédelmi miniszter különgéppel indult Hágába. Várhatóan több ezer ember fogadja majd a mindvégig nemzeti hősként számon tartott nyugalmazott tábornokokat Zágrábban.

Szerb vezetők: szégyenletes az ítélet

Szégyenletesnek és botrányosnak tartják a belgrádi és a Banja Luka-i vezetők az Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokok ügyében hozott felmentő ítélet; szerintük az egykori Jugoszlávia területén elkövetett atrocitásokkal foglalkozó hágai törvényszék politikai nyomásra háborús bűncselekményeket legalizált döntésével.

Milorad Dodik boszniai szerb elnök "hihetetlennek és szégyenletesnek" nevezte a felmentő ítéletet.

"Hihetetlen, hogy a tábornokok ellen első fokon hozott ítélet (24, illetve 18 év börtön) után most felmentő ítéletet hoztak. A büntetés enyhítése talán várható volt, de ez nem" - közölte pénteken Banja Lukában újságírókkal Dodik.

Véleménye szerint a politikának "döntő hatása" volt az ítélethozatalra, az Európai Unióba igyekvő Horvátországnak ugyanis nem lett volna jó "ajánlólevél", ha a törvényszék olyan ítéletet hoz, hogy a tábornokok "bűnszövetségben" követték el a terhükre felrótt bűnöket.

"Ez egy megalázó ítélet minden áldozat, minden szerb számára. Mindenki, aki hitt abban, hogy létezik nemzetközi igazságszolgáltatás, most bizonyos lehet abban, hogy az szelektív és politikai indíttatású" - mondta Dodik.
Rasim Ljajic szerb miniszterelnök-helyettes szerint a hágai törvényszék minden hitelét elvesztette. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Belgrádot gyakran bírálták egyes politikusi nyilatkozatok miatt, most pedig "egész Horvátország miséket, éjszakai virrasztásokat és rokonszenvtüntetéseket szervez, és erre nem reagál senki".

Ljajic szerint fonák helyzet alakult ki: senki sem felelős az Ante Gotovina által levezényelt Vihar (Fergeteg) hadműveletért, miközben mindenki elismeri, hogy történtek bűncselekmények.

Újságírói kérdésre válaszolva Ljajic azt mondta, hogy hiba lenne az ítélet miatt megszakítani a kapcsolatokat a hágai törvényszékkel, mert ez nem szolgálná Szerbia érdekeit. Emlékeztetett arra, hogy Belgrád teljesítette minden kötelezettségét Hágával szemben, 45 vádlottat, illetve gyanúsítottat adott ki neki.

A Tomislav Nikolic szerb államfő vezette kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) közleményében úgy foglalt állást, hogy a hágai törvényszék ítéletével legalizálta a Vihar hadműveletben a szerbek terhére elkövetett cselekményeket. A bírósági döntés arról tanúskodik, hogy Hágában egyre gyakrabban politikai, s nem jogi döntéseket hoznak.

"Kétségbeejtő a tények figyelmen kívül hagyása és a Vihar hadművelet áldozatai iránti tiszteletlenség" - írta a párt, amely szerint a horvátok katonai akciója volt a "legnagyobb bűntény" Európában a második világháború óta.
A hágai ügyészség szerint a krajinai hadműveletben, 1995 augusztusában 324 szerb polgári személyt, illetve katonát öltek meg, közel 90 ezer szerbet pedig erőszakkal elűztek otthonukból.

A Horvátországba beékelődő Krajina szerb lakóinak elűzését, illetve likvidálását a horvátok többsége felszabadító háborúnak tekinti, a most felmentett Ante Gotovinát, a Vihar parancsnokát és a különleges rendőri alakulatok vezetőjét, Mladen Markacot nemzeti hősként tartják számon.

A harmadik vádlottat, Ivan Cermak volt védelmi miniszterhelyettest már első fokon felmentették.

Olvasóink írták

  • 1. Dragan 2012. november 17. 10:09
    „Horvatokat felmentik szerbeket elitelik !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 emberre csaptak le egy orosz-kazah drograzziában

Gyanúsítottak százait vették őrizetbe egy orosz-kazah drogellenes razziában. Tovább olvasom