Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

A holland pénzügyminisztert az Eurogroup élén

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminisztert választották meg hétfőn késő este az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup elnökévé a tárcavezetők brüsszeli értekezletén.
A 46 éves szociáldemokrata politikus, aki tavaly november óta irányította a holland pénzügyi tárcát, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnököt váltja az Eurogroup élén.

Jean-Claude Juncker nyolc éven át vezette a pénzügyminiszteri csoportot.
Tavaly nyáron járt volna le a megbízatása, de beleegyezett abba, hogy januárig a posztján marad, miután nem sikerült olyan személyt jelölni, akit Franciaország és Németország is elfogadott volna. A holland pénzügyminisztert széles körben támogatták a brüsszeli pénzügyminiszteri értekezleten, és csak Spanyolország szavazatát nem kapta meg.

Dijsselbloem előtt nehéz feladatok állnak: az Eurogroupot vezetve vissza kell állítania a 17 európai uniós országban használt euró stabilitását, tárgyalnia kell a ciprusi mentőcsomagról, az eurózóna egyes országait sújtó eladósodottság és a súlyos munkanélküliség csökkentéséről, miközben szembe kell néznie azzal, hogy a tagállamokban egyre nő a megszigorításokkal szembeni elégedetlenség.

Megválasztása után Dijsselbloem óvott a túlzott derűlátástól. Azt hangoztatta, hogy "a munka még nem ért véget". Alapvető fontosságúnak nevezte az eurózónán belüli bankunió létrehozását. A recesszióban lévő övezet politikáját szerinte a fenntartható növekedés megteremtésére kell összpontosítani, amihez a szigorú, de egyénileg szabott költségvetési politika folytatása nélkülözhetetlen. A költségvetési kiigazítások ütemét továbbra is az adott ország sajátos költségvetési és makrokockázatainak figyelembe vételével kell meghatározni - hangoztatta az Eurogroup újonnan megválasztott elnöke, hozzátéve: a fiskális fegyelem és a pénzügyi segítségnyújtás az eurózóna országai között nem egymást kizáró dolgok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 halott egy bolíviai buszbalesetben

Súlyos buszbaleset történt hétfőn Bolívia nyugati részén, a helyi hatóságok szerint 18 ember meghalt… Tovább olvasom