Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

A holokauszt oktatását szorgalmazza Romániában egy volt holokauszttagadó

Közép és hosszú távon az antiszemitizmus büntetésével kapcsolatos törvénykezés szigorítását és a holokauszt középiskolai és egyetemi oktatásának bővítését tervezi.
A Romániában felnövő generációknak meg kell ismerniük és el kell ismerniük a holokauszt tragédiáját - vélekedett a holokauszt romániai emléknapja - október 9-e - alkalmából közzétett üzenetében Dan Sova, a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere, aki márciusban még azt mondta, "Romániában a zsidóknak soha nem kellett szenvedniük".

A szociáldemokrata politikus közép és hosszú távon az antiszemitizmus büntetésével kapcsolatos törvénykezés szigorítását és a holokauszt középiskolai és egyetemi oktatásának bővítését is kilátásba helyezte.

Sova a romániai holokausztot elhallgató kommunista történelemoktatás hiányosságaival magyarázta azt, hogy megkérdőjelezte a Ion Antonescu vezette román állam felelősségét az 1941-es jászvásári pogromban. A kijelentéseit követő nemzetközi botrány nyomán azonban - mint mondta - kiegészítette ismereteit, bocsánatot kért a zsidó közösségtől, és hozzá akar járulni ahhoz, hogy a fiatalok tudomást szerezzenek arról, milyen szerepe volt a román államnak a zsidók és romák deportálásában és módszeres kiirtásában.

A román állam a kétezres évek elején ismerte el a Ion Antonescu vezette kormány felelősségét több mint negyedmillió román állampolgárságú zsidó megölésében az 1941-44-es időszakban. Romániában megalakult az Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet, október kilencedike, a bukovinai deportálások kezdetének napja pedig 2004 óta a holokauszt romániai emléknapja.

A romániai zsidók tragédiájáról a román szenátusban is plenáris ülésen emlékeznek meg, ezt azonban - Crin Antonescu keddi bejelentése értelmében - szerdára halasztották, mivel idén október kilencedikére esik a Tóra örömünnepe, és emiatt Izrael nagykövete nem tudna részt venni az emlékülésen.

Olvasóink írták

  • 1. zero 2012. október 09. 12:41
    „Hát igen amikor a szólás szabadság korlátozva van .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Agyevő amőbától˝ halt meg tíz pakisztáni

Az adatok az idén márciustól szeptemberig terjedő időszakra értendők. Tovább olvasom