Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

A jakuzák is segítik a rászorulókat Japánban

Japán - Több tonnányi élelmiszerrel, ivóvízzel, takaróval és tisztálkodó szerekkel támogatták a japán földrengés és cunami károsultjait az ország szervezett bűnözői csoportjai, a jakuzák.
A japán maffiacsoportok a legszükségesebb árucikkekkel teletömött teherautókat indítottak a tokiói és a kóbei régióból Japán északkeleti részébe, amelyet a legnagyobb mértékben sújtott a március 11-i földmozgás és az azt követő szökőár. A természeti katasztrófa következtében legalább 27 ezer ember halt meg vagy tűnt el.

A többek között tagjaik kifinomult tetoválásairól ismert jakuzák a brit hírügynökség tudósítója szerint "gyorsan és csendben" siettek a legrászorultabbak segítségére. A pusztító 1995-ös kóbei földrengéshez hasonlóan a kormány támogatása most is csak lassan jutott el az érintettekhez, a mintegy 300 ezer túlélőhöz, így a maffia megbízottjai sokszor elsőként értek a helyszínre.

Egyesek szerint ennek hátterében az áll, hogy a bűnözői csoportok tagjai jellemzően a társadalom kitaszítottjai, sokszor kisebbségiek - például koreaiak -, akik jól tudják, hogyan gondoskodjanak magukról társadalmi vagy állami segítség nélkül, így hatékonyan meg tudták szervezni az akciót. "Vannak közöttük, akik sokat szenvedtek, most pedig megpróbálnak segíteni másoknak, akik bajba kerültek" - fogalmazott Mijazaki Manabu író, több mint száz jakuzákról és kisebbségekről szóló könyv szerzője, aki maga is egy kiotói jakuza egykori vezetőjének a fia.

Mások kevésbé nemes indíttatást sejtenek a háttérben. "Ha segítenek az embereken, a rendőrség nehezen mondhat rájuk bármi rosszat" - magyarázta Szuzuki Tomohiko újságíró, a japán alvilágról szóló számos könyv szerzője, hozzátéve: "A jakuzák megpróbálnak úgy helyezkedni, hogy kapcsolatokat építsenek ki építőipari cégeik számára az elkövetkező nagyszabású újjáépítés előtt".

Jake Adelstein Tokióban élő jakuzaszakértő szerint a bűnszövetkezetek eddig legalább hetven teherautót küldtek a katasztrófa sújtotta térségbe, és a rakományok összértéke meghaladta a félmillió dollárt (94 millió forint).

Olvasóink írták

 • 4. JungHeinrich 2011. március 26. 19:42
  „Nálunk a "hungarojakuzák" hasonló esetben a megmaradt kis javakat fosztogatják, biztonságba he-lye-zik!”
 • 3. Aranea 2011. március 26. 17:36
  „Mi magyarok példát vehetnénk róluk. Mi még a többi közönséges állampolgárral sem tudunk összefogni...!”
 • 2. zorka 2011. március 26. 08:31
  „CsImre
  :)))))))))))))))”
 • 1. CsImre 2011. március 25. 23:04
  „Magyarországon is szokott néha segíteni a szervezett-bűnözés, csak azokat politikusoknak hívják, nem jakuzáknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős földrengés rázta meg Mianmart

Hetes erősségű földrengés rázta meg Mianmar északkeleti részét csütörtökön - tájékoztatott egy… Tovább olvasom