Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A japán-amerikai hadgyakorlat Peking szerint ˝olaj a tűzre˝

Az amerikai haditengerészet és a japán védelmi erők kedden egy hónapos, éleslövészettel egybekötött hadgyakorlatot kezdtek, amelyet Peking rossz szemmel néz.
A Hszinhua kínai állami hírügynökség keddi kommentárjából ítélve rossz néven veszi a kínai vezetés, hogy a résztvevők állítólag "szigetek visszafoglalását" is gyakorolják a Csendes-óceán nyugati részén.

A mintegy 600 fő részvételével zajló hadgyakorlat csak "olaj a tűzre", és súlyosbítja a helyzetet - áll az írásban, amely úgy fogalmaz, hogy a lépés meghazudtolja Washingtont, amely "állítása szerint semleges álláspontot képvisel a Kína és Japán közti területi vitában. Egyúttal újabb gyanút ébreszt az Egyesült Államoknak az ázsiai-csendes-óceáni térséget érintő valós szándékaival szemben."

A Hszinhua megállapítja, az Egyesült Államok volt eleve az, amely elhintette a békétlenség magvait évtizedekkel ezelőtt a szigetekkel kapcsolatban. Szándékosan figyelmen kívül hagyta a kairói nyilatkozatnak és a potsdami határozatnak azokat a fejezeteit, amelyek Japánt a második világháború során elfoglalt területek visszaadására kötelezték.

"A Nixon-kormányzat 1971-ben hibásan és egyoldalúan átruházta a szigetek feletti közigazgatás jogát Japánra" - áll a cikkben, amely emlékeztet arra, hogy a kínai kormány az évek során folyamatosan tagadta ennek az "abszurd és hátsó szándéktól vezérelt" döntésnek a jogosságát, és visszakövetelte a vitatott hovatartozású Tiaojü-szigeteket (Diaoyu), amelyek japán elnevezése Szenkaku-szigetek.

Az Egyesült Államok mindezzel megpróbálja Kína gyors regionális térnyerését visszafogni, de Washington nem csodálkozhat (majd) a kínaiak "állhatatos és határozott kiállásán", amikor országuk területi integritásának és szuverenitásának megvédéséről van szó - szögezi le a cikkíró.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarok véleményét is várja az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság arra kéri az uniós polgárokat, hogy mondják el, milyen problémákkal… Tovább olvasom