Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta Még több cikk.

A japán kormány azt ígéri, hogy a végsőkig küzd a túszokért

Az emberrablók kedden 72 órás ultimátumot adtak a japán kormánynak a váltságdíj kifizetésére.
A japán kormány "soha nem fogja feladni" a harcot az iszlamista szélsőségesek fogságába esett két japán túsz kiszabadulásáért - jelentették ki szombaton japán illetékesek.

A 47 éves Goto Kendzsit és a 42 éves Jukava Harunát a magát Iszlám Államnak nevező, a közel-keleten terjeszkedő szélsőséges fegyveres szervezethez közel álló fegyveresek tartják a hatalmukban és 200 millió dollár (54 milliárd forint) váltságdíjat követelnek értük. A két japánt a feltételezések szerint Szíriában tartják fogva.

Az emberrablók kedden 72 órás ultimátumot adtak a japán kormánynak a váltságdíj kifizetésére. Azzal fenyegettek, hogy amennyiben határidőig nem kapják meg a pénzt, megölik a túszokat. Pénteken megjelent a világhálón egy újabb üzenet, amelyben azt üzenték a japán kormánynak, hogy "megkezdődött a visszaszámlálás".

"Soha nem adjuk fel, hazahozzuk őket" - hangoztatta szombaton Nakajama Jaszuhide japán külügyminiszter-helyettes, akit a túszok megmentésére tett erőfeszítések összehangolásával bíztak meg.

"A helyzet változatlanul nagyon komoly, de mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy elérjük a két japán túszt kiszabadulását" - mondta Szuga Josihide kormányszóvivő. A szóvivő elmondta, hogy Tokiónak nincs közvetlen kapcsolata a túszejtőkkel. A szigetország kormánya minden lehetséges módon próbál eljutni a túszejtőkhöz, beleértve szíriai törzsi vezetők segítségét.

A tokiói kormány elemzi a pénteki üzenetet is. A közlemény egy olyan internetes fórumon jelent meg, amelyet gyakran látogatnak az Iszlám Állam szimpatizánsai. Képeket nem közöltek a túszokról.

A japán illetékesek közvetlenül eddig nem foglaltak állást arról, hogy fontolóra vették-e váltságdíj fizetését. Japán korábban több más országgal együtt ellenezte váltságdíjak fizetését szélsőségeseknek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelmi fordulóponthoz érkezik Görögország

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap Görögországban Tovább olvasom