Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

A japán kormány beszáll a fukusimai atomerőmű helyreállításába

Abe Sindzó japán miniszterelnök kormánya a korábbinál jóval nagyobb szerepet fog vállalni a megsérült fukusimai atomerőmű helyreállításában - közölték japán tisztségviselők szerdán.
Szuga Josihide, a kabinet főtitkára elmondta, hogy a radioaktív víz szivárgása nagyon komoly gond, és Abe Sindzó miniszterelnök ezért utasította a gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériumot, hogy szálljon be az ügy rendezésébe.

A Reuters hírügynökség megjegyezte: tiltakozásra adhat okot, hogy a fukusimai atomerőművet üzemeltető tokiói elektromos művek (Tepco) helyett az adófizetők pénzéből próbálják megállítani a radioaktív víznek a Csendes-óceánba szivárgását, azonban az állami szerepvállalás elkerülhetetlennek látszik, mivel az energiaszolgáltató saját erejéből nem tudta megoldani a problémát.

A minisztérium azt fontolgatja, hogy a lakosság felajánlásai számára létrehoz egy központi alapot. A Nikkei vezető gazdasági lap információi szerint az összegyűlt pénzt a talaj lefagyasztására használnák fel, amivel meg lehetne akadályozni a talajvíz beszivárgását a reaktorba. A talajvíz beszivárgása azért jelent problémát, mert az az erősen sugárszennyezett vízzel keveredve folyik tovább az óceánba.

A fagyasztásos megoldást a helyreállítási munkálatokban már eddig is részt vevő Kadzsima vállalat szakemberei javasolták. Hasonló technológiát használnak a metróépítések során is, azonban itt akár hónapokról, évekről is szó lehet, a projekt költségei ezért átszámítva akár 410 millió dollárra (92 milliárd forint) is rúghatnak.

A kormányzat reagálása válasz az iparági szakértők figyelmeztetésére, miszerint a Tepco kudarcot vallott a probléma elhárításában.

A japán atomenergetikai hatóság július 10-én ismerte el, hogy "nagy valószínűséggel" a Csendes-óceánba is beszivárog az erősen sugárszennyezett talajvíz a fukusimai erőmű területéről. A Tepco két nappal korábban közölte, hogy három nap alatt kilencvenszeresére nőtt a radioaktív cézium koncentrációja a talajvízben az erőmű területén, miközben az erőműhöz közeli partszakaszoknál a tengerben mért sugárzás kétéves rekordot döntött.

A cég mérései szerint a talaj és a tenger szennyezettsége május óta folyamatosan növekszik. Ez szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a korábban a reaktorok hűtésére használt, erősen radioaktív víz elkezdett beszivárogni a talajba, illetve onnan a Csendes-óceánba. Márciusban mért adatok szerint a Fukusima-1 erőmű talajvíz-elvezető rendszerében összesen 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel, és e mennyiség naponta 400 tonnával nő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama bírálta a melegellenes törvényeket elfogadó országokat

Barack Obama amerikai elnök kedd este bírálta azokat az államokat, amelyek törvényei diszkriminálják… Tovább olvasom