Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A katalánok többsége támogatja a népszavazást a függetlenedésről

A katalánok túlnyomó többsége támogatja a spanyol régió függetlenedéséről szóló népszavazásról szóló terveket egy friss felmérés szerint.
A La Vanguardia című napilap megbízásából készült közvélemény-kutatásból kiderült: a megkérdezettek többsége - 81,5 százaléka - nemcsak, hogy támogatja a referendumot, hanem a Spanyolországból való kiválás mellett van. Szakértők ezt most elsősorban annak tudják be, hogy az egyik leggazdagabb régió lakosai elégedetlenek azokkal a lépésekkel, amelyeket a központi kormány a gazdasági válság ellen tesz.

Madrid elutasít egy esetleges referendumot, álláspontja szerint ugyanis a függetlenségről szóló népszavazás alkotmányellenes.

A felmérés szerint a katalánok 53 százaléka a kiválás mellett lenne, 35 százalék viszont arra voksolna, hogy a régió továbbra is maradjon Spanyolország része.

Mariano Rajoy szombaton Barcelonában, Katalónia központjában tartott beszédében kijelentette: a régiónak szüksége van Spanyolországra, és Spanyolországnak is Katalóniára.

Szakértők továbbra is valószínűtlennek tartják, hogy a tartomány valóban elszakad Madridtól, a referendum újból felmerült ötlete azonban vélemények szerint rámutat arra, hogy a Franco-rezsim bukása utáni politikai konszenzus felbomlóban van a gazdasági válság miatt, beleértve a 25 százalékos munkanélküliséget.

A vasárnap ismertetett felmérés szerint a katalánoknak csak 43 százaléka támogatná az elszakadást, ha a régió nagyobb fiskális függetlenséget élvezhetne és saját adóhatósága lehetne - mint ahogy az Baszkföld esetében van.

A tartományban november 25-én előre hozott választásokat tartanak, a voksolást a közvélemény-kutatás szerint a hatalmon lévő Artur Mas Konvergencia és Unió (CiU) pártja nyeri 40,9 százalékkal. Rajoy Néppártja (PP) 11,4 százalékra számíthat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb kiterjedésű viharára készül

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb kiterjedésű, több tízmillió embert érintő vihara lehet a… Tovább olvasom