Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

A katonai-civil együttműködésről tárgyaltak az EU védelmi miniszterei

A katonai és a civil együttműködés erősítéséről, valamint az európai uniós harccsoportok alkalmazásáról tárgyaltak az európai uniós (EU-) tagországok védelmi miniszterei a svédországi Göteborgban hétfőn kezdődött kétnapos értekezletükön - tájékoztatta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a helyszínről telefonon az MTI-t.
A politikus megjegyezte: a katonai és civil együttműködés az európai védelmi politika végrehajtásában teljesen új megközelítés, hiszen ezek a területek hagyományosan önállóan, egymástól elkülönülten mozogtak. Amennyiben az EU hatékonyan akar erősíteni egy küldetést, az anyagi forrásokat pedig ésszerűen és célszerűen felhasználni, úgy ezt az együttműködést - sőt a fejlesztéseket is - teljesen összehangoltan kell végezni.

Ezek az együttműködési formák például az egészségügyre, a telekommunikációra, a hírszerzésre, a kormányzati kommunikációra terjedhetnek ki, és nagy szerepet kaphatnak a modern békefenntartásban vagy béketeremtésben, a politikai stabilitás fenntartásában.

A magyar álláspont az volt, hogy nagy szükség van a katonai-civil együttműködésre, sőt "bevetés előtti tréningekre" is. Magyarország egy másik koncepciót is képviselt a tanácskozáson, amelyben a katonai és a civil szféra képességei közösen jelennek meg. Szekeres Imre szerint ez ideális esetben közös katonai-civil létesítmény lehetne, amelyben logisztikai, vagy más feladatokat biztosítanának.

A megbeszélések másik nagy témája az európai uniós tagállamok által közösen működtetett harccsoportok voltak; ilyenben Magyarország is nagyon aktívan vesz részt.

Szekeres Imre szerint döntő lehet, miként alkalmazhatóak e gyors reagálású erők. A honvédelmi miniszter - ahogyan a NATO-ban is - az uniós tanácskozáson is szorgalmazta a finanszírozás elvének módosítását: ne a műveleteket végrehajtó ország viselje a költségeket, hanem közös költségvetésből fedezzék, hiszen így biztosítható, hogy a csapatok rendelkezésre álljanak és azokat be is vessék. A nemzeti kormányok akkor lesznek érdekeltek a közös fellépésben, ha ez a közös költségvetésből történik meg - hangsúlyozta.

Magyarország Olaszországgal és Szlovéniával együtt azt a megoldást választotta, hogy a közösen létrehozott többnemzetiségű szárazföldi erejük egyben az uniós harccsoportjuk is. Ez azt jelenti, hogy megvan megfelelő a felkészítés és támogatás ezen erő alkalmazásához - tette hozzá a miniszter.

Szekeres Imre a magyar javaslat fogadtatását firtató kérdésre elmondta, hogy "hosszú út lesz, mint ahogy a NATO-ban is hosszú út e koncepció elfogadtatása". Az EU-ban mindazonáltal már van példa arra, hogy magyar kezdeményezésre így finanszíroznak közös feladatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válságkezelésről tárgyalt a bolgár és a magyar gazdasági miniszter

A gazdasági válságkezelésről, a kapcsolatok bővítésének lehetőségeiről tanácskozott Varga István… Tovább olvasom