Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A képviselőház nem tudott önálló javaslatot elfogadni

A republikánus többségű washingtoni képviselőház kedden nem tudott önálló megoldási javaslatot kidolgozni az amerikai gazdaságban kialakult patthelyzetre, ezért az előzetes tervekkel ellentétben törölte az ezzel kapcsolatos szavazást.
Az amerikai pénzügyi-politikai krízis a végkifejlethez közeledik. A pénzügyminisztérium szerint a kongresszusnak legkésőbb csütörtökig meg kellene állapodnia az államadósság limitjének megemeléséről. Ellenkező esetben a közgazdászok többsége szerint technikai csőd következhet be.

John Boehner házelnök múlt csütörtökön két ízben is megpróbált a képviselők elé terjeszteni egy, az államadósság-limit felemeléséről és a szövetségi kormány átmeneti finanszírozásáról rendelkező törvényjavaslatot, ám az nem élvezett akkora támogatást, amely az elfogadásához szükséges lett volna.

Boehner hivatala szerint a szövetségi képviselőház még egyszer megpróbálkozik majd egy határozat elfogadásával, ám az első kommentárok szerint a szavazás "kínos" törlésével gyakorlatilag meghiúsult a házelnöknek az a kísérlete, hogy egy önálló republikánus tervet fogadtasson el az államdósság-limit módosításáról és a szövetségi kormányzat finanszírozásának újraindításáról.

Ezzel a kezdeményezés ismét a szenátushoz került, ahol a jelek szerint körvonalazódik egy kétpárti megállapodás, amelyet néhány órán belül talán még tető alá is hozhatnak. Harry Reid, a felsőházi demokrata többség és Mitch McConnell, a republikánus kisebbség vezetője napközben, a képviselőház végül kudarcba fulladt törvényjavaslat-elfogadtatási kísérlete miatt napközben felfüggesztette tárgyalásait.

A képviselőházi republikánus megoldási kísérlet végül az ultrakonzervatív képviselők ellenállásán bukott meg, akik mind a szenátusi kompromisszumot, mind a Boehner-féle alternatívát ellenezték, mert el akarják érni az egészségügyi reform jelentős módosítását és az államháztartási hiány drasztikus csökkentését. Egyes kommentárok szerint a keddi kísérlet lehetett volna a Tea Party mozgalom által támogatott honatyák utolsó esélye egy önálló republikánus formula elfogadtatásához.

A házelnök kezdeményezése december 15-ig biztosította volna a szövetségi intézmények finanszírozását és február 7-ig emelte volna meg az adósságplafont. Az elképzelést azonban a Fehér Ház elutasította, mert az szavatolta volna, hogy a téli ünnepek küszöbén ismét kiújuljon a válság. A szenátus terve egy január 15-ig tartó átmeneti költségvetéssel számol.

A válsághelyzetet feloldó törvénytervezetet a törvényhozás mindkét házának el kellene fogadnia.

A nap folyamán a Fitch Ratings hitelminősítő negatív felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának lehetséges legjobb, "AAA" szintű osztályzatát. Ezt elsősorban az államadósság-limit emeléséről szóló megállapodás hiányával indokolta.

A Fitch lépése azt jelzi, hogy az Egyesült Államok nagyon közel került a technikai csődhöz, amelynek az egész világgazdaságra nézve komoly negatív hatása lehet.

A demokrata képviselők bíznak a megegyezésben

Elkerülhető az Egyesült Államok fizetésképtelenné válása - jelentette ki Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata kisebbségének vezetője, miután helyi idő szerint kedd délután frakciótársaival az oldalán a Fehér Házban megbeszélést folytatott Barack Obama elnökkel.

Pelosi bírálta a képviselőházi republikánusok tervét, miszerint még a nap folyamán megszavaztatnák törvényjavaslatukat, amely a Barack Obama elnök által elfogadtatott egészségügyi törvény módosításához köti az ideiglenes költségvetés elfogadását és az államadósság limitjének megemelését. A demokrata vezető ugyanakkor méltatta a patthelyzet feloldásáról a szenátusban folyó tárgyalásokat.

A szenátus azonban egyelőre nem hoz semmilyen határozatot és a képviselőház döntésére vár. Pelosi kijelentette, hogy John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke egyetlen demokrata voksra sem számíthat, ha szavazásra bocsátja a pártja által kidolgozott törvényjavaslatot. Republikánus források szerint ugyanakkor a szövetségi alsóházban létrejöhet a megfelelő arányú támogatás a törvénytervezet elfogadásához.

Pelosi szerint a republikánusok terve nem más, mint Bohner utolsó kísérlete arra, hogy az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom tagjainak "egy utolsó alkalmat szolgáltasson az ellenállásra".

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint a kongresszusnak legkésőbb csütörtökig meg kellene állapodnia az államadósság limitjének megemeléséről, ellenkező esetben a közgazdászok többsége szerint technikai csőd következhet be.

A Fitch Ratings hitelminősítő közben leminősítés lehetőségére utaló negatív felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának lehetséges legjobb, "AAA" szintű osztályzatát az államadósság-limit emeléséről szóló megállapodás hiányára hivatkozva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 nő vádolta szexuális zaklatással az ex-polgármestert - bűnösnek vallotta magát

A 71 éves Bob Filnert 18 nő vádolt meg szexuális zaklatással. Tovább olvasom