Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A kettős mérce elvetését szorgalmazta nyilatkozatában Tőkés László

Tőkés László a kereszténységet nevezte Szent István uralkodása legfontosabb örökségének.
A keresztény kölcsönösség elvének tiszteletben tartását, a kettős mérce elvetését szorgalmazta az MTI-hez kedden eljuttatott Szent István-napi ünnepi nyilatkozatában Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Tőkés László a kereszténységet nevezte Szent István uralkodása legfontosabb örökségének. Megjegyezte, a kereszténység egymáshoz kapcsolja a román és a magyar népet. A volt püspök a kölcsönösségről szóló jézusi tanítást idézve elutasította a kettős mérce alkalmazását a román-magyar viszonyban.

"Egy országban élünk, egyazon társadalom tagjai vagyunk. Ami jár a románnak - ugyanaz jár a magyarnak is" - fogalmazott Tőkés László.

Az EMNT elnöke román politikusoknak a határon túli nemzettársaik melletti kiállását idézve ismételte el azt a nézetét, amely miatt bírálói a román állami kitüntetése visszavonását szorgalmazták.

"Ausztriához és Olaszországhoz hasonlóan, amelyek egyezményes alapon garantálják és biztosítják Dél-Tirol autonómiáját - Magyarország és Románia is közösen vállaljanak felelősséget Erdély, az erdélyi magyarok, a székely-magyarok regionális autonómiájáért" - fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy egy héttel ezelőtt Traian Basescu román államfő kiállt Moldova és Románia egyesülése mellett.

"Mi, erdélyi magyarok példát vehetünk a román államelnöktől. Éppen olyan következetességgel kell kitartanunk az erdélyi magyar régiók, valamint a székelyföldi és partiumi autonómia mellett, amiképpen ő tette ezt a román nemzet egysége ügyében" - állapította meg.

István király intelmeiből idézte, hogy a többnyelvű, többkultúrájú országok erősebbek az egyszínűeknél.

"Mi, magyarok, történelmi tapasztalatból tudjuk: mindig megvolt a böjtje annak, ha a Szent István-i útról letértünk. Talán más kelet- és közép-európai országok vezetőinek sem ártana, ha nagy királyunk intelmét megfontolnák" - fogalmazott Tőkés László.

Utalván a Temesváron kirobbant 1989-es romániai forradalomra, kijelentette: huszonnégy év után egy második rendszerváltozásra van szükség Romániában.

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. augusztus 20. 15:31
    „Az a szomorú, hogy maga a püspök az aki megosztja az embereket!
    Kijelentette többször, hogy nem vagyunk egyformák de milyen jogon akarja egy <moderálva> pap vindikálni a jogot magának az ítélkezésre?
    Személye sajnos megosztóbb lett a kormányfő politikájánál :(
    Az 1989-es nimbuszát saját maga taposta sárba!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó a Karácsony-szigetnél

A hajó a szigettől mintegy 220 kilométerre északra a hajnali órákban vészjelzéseket adott le. Az… Tovább olvasom