Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

A kölcsönös tiszteletről beszélt VI. Fülöp

A kölcsönös tisztelet, a megértés és az együttélés üzenetét hangsúlyozta katalóniai látogatása alkalmával VI. Fülöp spanyol király, aki megfigyelők szerint a madridi kormány és a függetlenedni vágyó régió közötti közvetítőként lépett fel.

A katalán nyelven, Gironában mondott csütörtök esti beszédében az új spanyol király érdemi, ugyanakkor nagylelkű együttműködést szorgalmazott annak érdekében, hogy "mindenki jogos törekvései" megvalósuljanak. Kifejtette, a nagy közösségeknek a közjó javát szolgáló célokat kell megvalósítaniuk.

A 46 éves uralkodó hangsúlyozta a katalán nyelv jelentőségét, és azt mondta, hogy az "tartós, őszinte és tartalmas" kapcsolatban áll és él együtt a spanyollal.

A katalán vezetés népszavazást tervez november 9-ére a terület függetlenségéről. A Manuel Rajoy vezette néppárti spanyol kormány nem ismeri el a referendumot.

A spanyol király az ország egységét hivatott megtestesíteni. Június 19-i beiktatásán VI. Fülöp kiemelte, hogy célja egy egységes, nem pedig egy egyforma Spanyolországot megteremteni.

Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legerősebb régiója, amely mintegy ötödét adja a spanyol GDP-nek. A nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok régóta nehezményezik, hogy túl sokkal járulnak hozzá a központi költségvetéshez, de csak keveset kapnak vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elengedtek négy EBESZ-megfigyelőt Ukrajnában

Az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok elengedték az EBESZ május vége óta fogva tartott két csoportjának egyikét, a négy megfigyelő péntekre virradóra meg is érkezett egy donyecki szállodába. Tovább olvasom