Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

A komornyik elleni ítéletre készül a vatikáni bíróság

A vatikáni csendőrség tagjait hallgatta meg szerdán a vatikáni bíróság a Paolo Gabriele, XVI. Benedek pápa lopással vádolt volt komornyikja elleni per harmadik tárgyalásán, e ezzel lezárultak a tanúvallomások.
A következő tárgyalás szombaton lesz, amikor Nicola Picardi vatikáni ügyész és Cristina Arru, Gabriele védőügyvédje beszéde után a bírói testület visszavonul ítéletet hozni. Ezt megelőzően Gabriele is beszélhet az utolsó szó jogán - mondta el az újságíróknak Federico Lombardi vatikáni szóvivő.

A szerdai tárgyaláson a bíróság a vatikáni csendőrség négy tagját kérdezte a komornyik vatikáni otthonában május 23-án tartott házkutatásról, Gabriele letartóztatásáról és a vatikáni fogdában töltött napjairól.

A pápai állam biztonsági szolgálatánál dolgozó, olasz állampolgárságú csendőrök elmondták, hogy Gabriele lakásán 82 közepes méretű papírdobozt találtak több tízezer, eredeti és fénymásolt dokumentummal. Ezekből valamivel több mint ezer származott az egyházfő dolgozószobájából, közöttük voltak bíborosoknak és politikusoknak a pápához intézett levelei és olyan iratok, melyekre az egyházfő németül azt írta rá, hogy meg kell őket semmisíteni. A papírok között voltak a szentszéki államtitkárságnak a nunciatúrákra intézett rejtjeles üzenetei is.
A beszámolók szerint Gabriele dossziékban rendszerezte a bizalmas vatikáni dokumentumokat.

A vatikáni csendőrök visszautasították a volt komornyik azon vádját, hogy bántalmazták őt. Kijelentették, hogy május 24-i letartóztatása után Gabriele a "lehető legjobb bánásmódban" részesült a vatikáni fogdában töltött hatvan nap alatt. Ennek bizonyítéka szerintük, hogy Gabriele a házi őrizetbe való helyezésekor köszönetet mondott nekik.

A lopás minősített esetével vádolt komornyik elleni per szeptember 29-én kezdődött. Az első tárgyalás 2 óra 15 percig tartott. Október 2-án a bíróság közel hat órán át hallgatta meg a tanúkat. A szintén tanúkat felsorakoztató harmadik tárgyalás 1 óra 15 percig tartott.

A Corriere della Sera című konzervatív napilap szerint a vatikáni bíróság gyors üteme nem meglepő, része az egyházi joggyakorlatnak.

Az Il Fatto Quotidiano című újság vatikáni tudósítója viszont úgy véli, hogy a bíróság felületesen, rohanva ítélkezik, semmibe véve jelentős tényeket. Marco Politi kiemelte, hogy a bíróság a kúria egyetlen egy tagját sem szólította maga elé. Elképzelhetetlen, hogy Gabriele egyedül cselekedett volna - írta Politi.

A La Stampa című torinói újság szerint az egész egyházat megrázó Vatileaks-botrányt nem lehet négy üléssel elintézni. Az újság aggasztónak nevezte, hogy a XVI. Benedekhez legközelebb álló laikust, aki egyértelmű, hogy "súlyos személyiségzavarban szenved", soha senki nem ellenőrizte.

Vatikáni jogászok szerint Gabrielét akár négy év vagy ennél is hosszabb börtönbüntetésre ítélhetik, de nem kizárt az sem, hogy az ítélet után a pápa kegyelemben részesíti.

Olvasóink írták

  • 1. Queenmargareth 2012. október 03. 15:19
    „áhhhh máglyára vele!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzek pusztítanak Minnesotában - videóval

Több mint 750 ember evakuáltak a minnesotai Karlstadból a pusztító erdőtüzek miatt. Tovább olvasom