Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A kormányfő tárgyalást ajánl, a tüntetők körülzárták a rendőrséget Bangkok kormányzati épületeiből

Az országos rendőr-főkapitányságot, valamint a védelmi és az egészségügyi minisztériumot is tüntetők százai vették körül.
Jinglak Sinavatra thaiföldi miniszterelnök a tüntetések beszüntetését kérte, és tárgyalást ajánlott a kormánya megdöntéséért napok óta demonstrálóknak csütörtökön, miközben az emberek körbevették az országos rendőr-főkapitányságot és továbbra is megszállva tartanak több kormányzati épületet Bangkokban.

"Kérem, hagyjanak fel a tüntetésekkel az ország békéjének érdekében (...) A kormány nem akar politikai játszmákba kezdeni, mert az ártana a gazdaságnak" - mondta a kormányfő.

A nap folyamán Jinglak Sinavatra könnyedén túlélte az ellenzéki Demokrata Párt által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt a parlamentben, 297 képviselő szavazott kormánya mellett és csak 134 ellene.

Folyamatosak a tüntetések Bangkokban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Bangkokban azonban folytatódtak a megmozdulások, az országos rendőr-főkapitányságot, valamint a védelmi és az egészségügyi minisztériumot is tüntetők százai vették körül. A tömeg elvágta a rendőrségre vezető villanykábeleket, amit az épületen belül rohamrendőrök tucatjai tétlenül szemléltek.

Jinglak Sinavatra egyelőre határozottan tartózkodik attól, hogy a hatóságok erőt alkalmazzanak a tüntetőkkel szemben, attól tartva, hogy az ismét vérontáshoz vezethet, és ezáltal elijesztheti a befektetőket és turistákat a lassuló növekedéssel küzdő délkelet-ázsiai országból.

A tüntetők vezetője, Szuthep Thaugszuban volt demokrata párti képviselő ugyanakkor elzárkózott Jinglak Sinavatra tárgyalási ajánlatától. Azt is bejelentette, hogy egy nem választott "népi tanácsot" akarnak létrehozni a kormány megdöntése után, amit megfigyelők úgy értékeltek, hogy a tüntetők valójában nem több, hanem kevesebb demokráciát akarnak.

Folyamatosak a tüntetések Bangkokban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Thaiföldön vasárnap óta tízezrek demonstrálnak, hogy megdöntsék az általuk Thakszin-rezsimnek nevezett kormányt, mivel az szerintük valójában Jinglak bátyjának, a börtön elől külföldre menekült Thakszin Sinavatra korábbi kormányfőnek az irányítása alatt áll. A napokban megszálltak és blokád alá vettek több minisztériumot is, hogy megbénítsák a kormány munkáját.

Ugyanakkor a kormányfő szerint e téren nem jártak sikerrel. "A minisztériumok elfoglalása jelképes, de valójában így is tudunk dolgozni, a bürokrácia továbbra is működik" - mondta Jinglak Sinavatra.

A hatóságok szerint a tüntetők száma folyamatosan csökken, vasárnap még 180, hétfőn 30 ezren voltak, de csütörtökre 15 ezresre apadt a tömeg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Andor László nyilatkozatát támadja egy EU-szkeptikus brit lap

A politikus az EU-munkavállalók szociális juttatásainak szigorításáról kijelentette: az egyoldalú… Tovább olvasom