Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

A kormánypártok győztek a romániai önkormányzati választásokon

A kormányzó baloldali Szociálliberális szövetség (USL) fölényes győzelmet aratott a vasárnap rendezett romániai önkormányzati választásokon az urnazárás után közzétett becslések szerint.

A magyar szavazatokért először versengett három romániai magyar párt, amelyek saját választási biztosaik jelentéseire hivatkozva eltérően értékelték az általuk elért eredményeket. Az első hivatalos részeredmények hétfő délelőttre várhatók.

A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett felmérek szerint Románia legtöbb nagyvárosában, közöttük Bukarest mind a hat kerületében, Temesváron, Jászvásáron (Iasi), Kolozsváron, Nagyváradon is az USL jelöltjei szerezték meg a polgármesteri tisztséget.

Ugyancsak az USL támogatásával nyert magabiztosan, a voksok több mint 60 százalékát megszerezve újabb mandátumot Bukarest független főpolgármestere, Sorin Oprescu.

Az első becslések szerint Marosvásárhely az egyedüli nagyváros, amelyben a jobbközép Demokratikus Liberális Párt, a PDL megőrzi a polgármesteri széket: a GeoPol közvélemény-kutató intézet exit pollja szerint Dorin Florea jelenlegi polgármester több mint 50 százalékos támogatottsággal nyerhet az RMDSZ-es Frunda György előtt.

Victor Ponta miniszterelnök, az USL társelnöke az első becslések közzététele után azt mondta: az általa vezetett kormány a vasárnap lezajlott önkormányzati választásokon kapta meg a választói felhatalmazást az ország vezetésére. A Ponta-kabinet parlamenti bizalmi szavazás nyomán vette át május elején az ország irányítását.

A nagyvárosokra összpontosító exit pollokból nem derült ki, hogyan szerepeltek a választáson az egymással is versengő magyar pártok, amelyek saját választási biztosaikra hivatkozva hétfőre virradó éjjel eltérően értékelték az eredményeket.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) párhuzamos szavazatszámlálására hivatkozva vasárnap éjfél körül bejelentette: a szövetség 123 polgármesteri tisztséget nyert a romániai helyhatósági választásokon.

Az RMDSZ - urnabiztosaira hivatkozva - közölte, hogy Székelyudvarhelyen (Bunta Levente), Sepsiszentgyörgyön (Antal Árpád) és Székelykeresztúron (Rafai Emil) újraválasztották tisztségébe a szövetség polgármesterét. Azt valószínűsítik, hogy Baróton és Kézdivásárhelyen is az RMDSZ polgármesterjelöltje győzött a Magyar Polgári Párt (MPP) hivatalban lévő polgármesterével szemben.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke vasárnap este úgy vélekedett: a magyar-magyar verseny nem segített a mozgósításban a romániai helyhatósági választásokon, és ez várhatóan a mandátumokban is mérhető lesz. A politikus a szövetség kolozsvári kampányközpontjában az urnazárás után elmondta: a románok és magyarok által vegyesen lakott, úgynevezett interetnikus környezetben a magyar szavazóknak a választáson való részvétele alacsonyabb volt, mint a román választóké.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke viszont úgy látta: a tavaly alakult új párt munkája is benne van abban, hogy a választók nagyobb arányban vettek részt a választásokon, mint négy évvel ezelőtt, és sikerült mozgósítania azokat, akik az elmúlt években távol maradtak a politikai közösségtől.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) több száz képviselőt juttatott az önkormányzati testületekbe, és ezzel a második legfontosabb romániai magyar politikai erővé lépett elő - állította Toró T. Tibor, az EMNP elnöke.

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke eltérően értékelte az erdélyi magyar pártok támogatottságát, szerinte az MPP "rávert" az EMNP-re. Szász szerint az újonnan alakult EMNP megosztotta az RMDSZ-szel szemben álló jobboldalt, amely állítása szerint így együttvéve sem tudott olyan eredményt felmutatni, mint 2008-ban az MPP egymagában.

Szász Jenő a közelgő parlamenti választásokra utalva kijelentette: valamennyi romániai magyar szervezet részvételével nemzeti konszenzust kell felállítani annak érdekében, hogy közösen jelenítsék meg "a magyar érdeket a bukaresti nacionalizmussal" szemben. Az MPP elnöke Székelyudvarhely polgármesteri tisztségére jelöltette magát, a tisztséget 1996 és 2008 között ő töltötte be. Az urnabiztosok gyorsjelentéseiből azonban úgy tűnik, alulmaradt a négy éve hivatalban lévő RMDSZ-es Bunta Leventével szemben.

A vasárnapi önkormányzati választások hivatalos eredményeinek közzétételét a jórészt papíralapú adatfeldolgozás hátráltatja. A szavazás e módja mellett a csalások megelőzésére hivatkozva tartott ki a román választási hatóság. A hatóságok szerint a versengő pártok képviselői a szavazóhelyiségekben még tudnak figyelni egymásra, az általuk nagy körültekintéssel megírt jegyzőkönyvek pedig forrásértékű dokumentumoknak számítanak, amelyeket fegyveresek kísérnek egészen a megyei hatóságig.

Minden egyes választóhelyiségben négy jegyzőkönyv készül, ezeket beszállítják a települési bizottsághoz, onnan pedig – előzetes ellenőrzés után – a dokumentumok a megyei választási irodához kerülnek. Így az adatok hétfő hajnalban jutnak számítógépbe: a statisztikai hivatal emberei előbb beszkennelik a jegyzőkönyveket, és csak azután kezdik az adatokat összesíteni.

A sajtónak a világhálón nincs rálátása a részeredmények alakulására: hivatalos adatokat csak úgy lehet megtudni, hogy a választási irodák négyóránként közleményben összegzik addigi munkájukat.

A részeredményekre vonatkozó első hivatalos jelentést hétfő délelőttre ígérte a román központi választási iroda, a véglegesnek tekinthető, de még mindig nem hivatalos eredmény hétfő estére várható.

Toró T. Tibor: az EMNP a második legerősebb romániai magyar párt

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) több száz képviselőt juttatott az önkormányzati testületekbe, és ezzel a második legfontosabb romániai magyar politikai erővé lépett elő - állította Toró T. Tibor, az EMNP elnöke.

Az EMNP kolozsvári sajtóközpontjában tartott éjfél utáni sajtótájékoztatón Toró T. Tibor nem említett konkrét választási eredményeket. Az MTI kérdésére megjegyezte: nem szeretne részleges adatok alapján olyan eredményeket bejelenteni, amelyek azután reggelig megváltoznak.

Toró megismételte: azzal a céllal álltak a választók elé, hogy minél több, a politikában csalódott, a politikusoktól elfordult erdélyi magyart próbáljanak visszahozni az aktív magyarok soraiba. "Ez a folyamat elindult" - jelentette ki az elnök.

Második célként azt említette, hogy minél több fiatalt juttassanak az önkormányzatokba. "Tegnap még egy képviselőnk sem volt, most már több százzal büszkélkedhetünk" - jelentette ki az EMNP elnöke. Szerinte az EMNP nemcsak a Székelyföldre szorult be, hanem mind a Partiumban, mind Közép-Erdélyben pozíciókhoz jutott, és a második legfontosabb erdélyi magyar párttá nőtte ki magát.

Harmadik célként az erdélyi magyar politikai érdekképviselet új egységének megvalósítását említette. Hozzátette, arra törekedtek, hogy a magyar pártok képviseletében olyanok kerüljenek az önkormányzatokba, akik aztán képesek együttműködni egymással. "A versenytársakból immár szövetségesekké léptek elő mindazok, akik bejutottak az önkormányzatokba. A feladatokat ugyanis csak közösen tudjuk elvégezni" - jelentette ki Toró.

Az EMNP elnöke azt ígérte, pártja mind politikailag, mind szakmailag hátországot biztosít az önkormányzati képviselői tisztségeket szerzett politikusainak.

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke nem sokkal korábban úgy fogalmazott, hogy az EMNP megosztotta az erdélyi magyar jobboldalt. Azt állította, hogy az csak összefogással állíthatott volna sikeresen nemzeti alternatívát az RMDSZ-szel szemben. Szász Jenő szerint az EMNP "gyakorlatilag kullog az erdélyi szervezetek sorában".

Szász Jenő: az erdélyi magyar jobboldalnak össze kellett volna fognia az RMDSZ-szel szemben

Az erdélyi magyar jobboldal csak összefogással állíthatott volna sikeresen nemzeti alternatívát a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) szemben - vonta le a következtetést Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke vasárnap késő este a lezajlott önkormányzati választások első eredményeit kommentálva.

"Számomra már nem elégtétel, hogy rávertünk az Erdélyi Magyar Néppártra (EMNP), hogy gyakorlatilag kullog a néppárt az erdélyi szervezetek sorában. Azáltal, hogy megosztották a jobboldalt, azt látom, hogy közösen sem tudunk olyan eredményeket felmutatni, mint ezelőtt négy évvel az MPP egymagában" - mondta az MTI-nek Szász Jenő.

A magyar pártok által végzett nem hivatalos, párhuzamos szavazatszámlálás vasárnap éjszaka azt mutatta, hogy Szász Jenőnek nem sikerül visszahódítania Székelyudvarhely polgármesteri tisztségét a négy éve hivatalban lévő RMDSZ-es Bunta Leventétől. Ugyanezen források szerint az MPP Kézdivásárhely és Barót polgármesteri székét is elveszíti. A kudarcért Szász Jenő az Erdélyi Magyar Néppártot okolja.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke Kolozsváron ugyanakkor konkrét választási eredmények említése nélkül azt állította, hogy pártja a második legfontosabb romániai magyar politikai erővé lépett elő.

"Nincs helye a jobboldal megosztásának. Ha nemzeti alternatívát szeretnénk állítani az RMDSZ-szel szemben, akkor a jobboldalnak kötelező az együttműködés" - vélekedett Szász. Az MPP elnöke kifejezte meggyőződését, hogy ebbe az irányba mozdulnak majd el a magyar pártok közötti egyeztetések.

A közelgő parlamenti választásokra utalva kijelentette: valamennyi romániai magyar szervezet részvételével nemzeti konszenzust kell felállítani annak érdekében, "hogy mégiscsak közösen jelenítsük meg a magyar érdeket, egyebek között a bukaresti nacionalizmussal szemben".

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia nemzetgyűlési választások: rekordmértékű távolmaradás, baloldali győzelem

A rekordmértékű távolmaradás ellenére a baloldal nyerte a francia nemzetgyűlési választások első… Tovább olvasom