Délmagyar logó

2018. 06. 17. vasárnap - Laura, Alida 17°C | 28°C Még több cikk.

A Krím félszigeten tart ülést az orosz kormány

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és kormányának több mint fele Szimferopolba érkezett.
Váratlanul a Krím félsziget fővárosába, Szimferopolba érkezett hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és kormányának több mint fele, hogy ott tartson kormányülést a tíz napja Oroszországhoz csatolt Krími Köztársaság és Szevasztopol városa fejlesztésének kérdéseiről.

Arról, hogy a Krímben tartják a "kihelyezett kormányülést" a kormányfő adott hírt a Twitter közösségi oldalon. Az orosz kormány honlapján előzőleg csak arról tájékoztattak, hogy a miniszterelnök a félsziget és Szevasztopol aktuális társadalmi-gazdasági kérdéseiről fog tanácskozni a kabinet tagjaival, de a rendezvény helyszínét nem jelölték meg.

Dmitrij Medvegyev a legmagasabb rangú orosz tisztségviselő, aki most ellátogatott a korábban Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félszigetre, amióta azt március elején orosz fegyveres alakulatok vonták ellenőrzésük alá, majd mintegy két hete népszavazást rendeztek a terület Oroszországhoz való csatlakozásáról. Az erről szóló megállapodást alig két nappal később, március 18-án már alá is írták, három nappal később pedig hatályba lépett.

Vlagyimir Putyin orosz államfő már másnap, március 22-én elrendelte, hogy a kormány és a parlament kezdje meg a Krím félsziget Oroszország gazdasági-közigazgatási-politikai rendszerébe csatolásával kapcsolatos intézkedések kidolgozását és megvalósítását. A munka nagy erővel folyik.

Medvegyev egy hete számos minisztériumot és hatóságot utasított, hogy készítse el a terveket a Krím és Szevasztopol városának fejlesztéséhez, az ott élők helyzetének javításához. A kabinet hozzáfogott egy 2020-ig szóló új szövetségi célprogram kidolgozásához, amely az Oroszországi Föderációhoz "csatlakozott területek" társadalmi-gazdasági fejlesztését szolgálja. Az elképzelések szerint a Krím félszigeten különleges gazdasági övezetet hoznának létre.

Az orosz kormányfővel együtt Szimferopolba érkezett Igor Suvalov, a miniszterelnök első helyettese és mind a hét további kormányfő-helyettes, így a gazdasági kérdésekkel foglalkozó Arkagyij Dvorkovics, a szociális ügyekért felelős Olga Gologyec, valamint a hadiipart felügyelő Dmitrij Rogozin is.

A Medvegyev vezette küldöttség Szimferopolban több szociális intézménybe ellátogat, majd megbeszélést tart a kormánytagokkal. A szövetségi kormánydelegáció ezt követően Szevasztopolba, az orosz fekete-tengeri hadiflotta bázisául szolgáló krími nagyvárosba utazik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött az észak-koreai lőgyakorlat, Dél-Korea visszalőtt

Phenjan a múltban akkor továbbított Szöulnak ilyen figyelmeztetéseket, amikor rövid vagy közepes… Tovább olvasom