Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

A külügyminiszter Ukrajnában tárgyalt

Balázs Péter külügyminiszter Kijevben ígéretet kapott az ukrán kormánytól arra, hogy a jövő év eleji elnökválasztásig nem lesznek fennakadások a Magyarországra irányuló földgázszállításokban.
A miniszter a megbízható tranzit gázszállítások kérdéséről, a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi együttműködés fejlesztésének lehetőségeiről és az ukrajnai magyar kisebbség helyzetéről tárgyalt Petro Porosenko ukrán külügyminiszterrel szerdán befejeződött kétnapos hivatalos ukrajnai látogatása során.

A magyar diplomácia vezetője ukrán partnerével folytatott megbeszélését követően az MTI-nek telefonon elmondta: a megbeszélések középpontjában, a télre való tekintettel, a megbízható energiaellátás ügye állt. „Arra kértem garanciákat, hogy ne ismétlődjenek meg a fölgázszállításban azok a fennakadások, amelyek az idei év elején előfordultak" – tette hozzá. Mint mondta, az ukrán kormány részéről ígéretet kapott arra, hogy a jövő év eleji elnökválasztásig nem lesznek fennakadások a Magyarországra irányuló földgázszállításokban.

- A gáztranzit témája szerepelt azokon a megbeszéléseken is, amelyeket az államfőválasztáson jó esélyekkel induló Viktor Janukoviccsal, az ukrán ellenzék vezérével folytattam, ezáltal is készülve az esetleges ukrajnai hatalomváltásra – mondta. Balázs Péter ugyanakkor hangsúlyozta: a földgáz zavartalan tranzitszállításának biztosítása érdekében szükségesnek tartja, hogy – kölcsönösen előnyös alapokon – hosszú távú megoldás szülessen a forrást képező Oroszország, a tranzitország Ukrajna és Magyarország, valamint az Európai Unió érdekelt tagállamai mint felhasználók között.

A magyar diplomácia vezetője elmondta, hogy a magyar-ukrán gazdasági együttműködés témakörében az ukrán féllel igen alaposan megvizsgálták Kárpátalja megye „gazdasági híd" szerepét, hiszen a régió négy EU-tagállamal határos. Ebből adódóan a térségben nagyon jelentős gazdasági együttműködés bontakozhat ki, ha ehhez megteremtődnek az olyan alapvető feltételek, mint az infrastruktúra kiépítése, beleértve a Záhony-Csap vasúti átrakodó körzet fejlesztését, a határátkelők bővítését, a hiányzó vasúti szakaszok és hidak megépítését, az áruk szabad forgalmát szabályozó megállapodást és a térségben lakó ukrán állampolgárokat érintő vízumkönnyítéseket – mondta. A külügyminiszter jelezte, hogy az ukrán fél kérésének megfelelően meg fogják vizsgálni a kishatárforgalmi engedélyek díjszabásának és a hosszú távú nemzeti vízumok kiadásának kérdését.

Balázs Péter kijevi tárgyalásai egyik legfontosabb eredményének nevezte, hogy mind Porosenko külügyminisztertől, mind Ivan Vakarcsuk oktatási tárcavezetőtől egyértelmű garanciát kapott arra, hogy jövőre meg fognak jelenni magyar nyelven a kárpátaljai magyar iskolák 10. osztálya számára a szaktantárgyak tankönyvei. A külügyi tárca vezetője azt is jelezte: az ukrán oktatási miniszterrel megállapodott, hogy szakértői szinten hamarosan megvizsgálják az ukrajnai magyar iskolák végzőseit érintő emelt szintű érettségi és egyetemi felvételi vizsgák nyelvének kérdését. Elképzelhetőnek mondta, hogy a helyzet e téren is javulni fog. Szó volt a tárgyalásokon a Beregszászon, Ungváron és Munkácson folyó magyar nyelvű felsőfokú képzésnek az ukrán állam részéről történő támogatásáról is.

A kárpátaljai egyházi fenntartású magyar középiskolák megszüntetett állami finanszírozásának a visszaállításával kapcsolatban a magyar diplomácia vezetője kifejtette: ukrán tárgyalópartnereinek felvetette a kérdést, de – mint fogalmazott – „úgy tűnik, a közeledő választások miatt ebben már nem sikerül előrelépést elérni, de a választások után visszatérünk a problémához".

Balázs Péter Kijevben ukrán partnerével együtt megkoszorúzta az 1932-1933-as nagy éhínség, a holodomor emlékművét és Petőfi Sándor nemrég feavatott szobrát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszahívták egy újvírus elleni vakcinát

Egyesült Államok - Mintegy ötmillió adag újinfluenza elleni vakcinát hív vissza a MedImmune… Tovább olvasom