Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

A lakosság negyedének ellátására elég állami készlet van

Több mint 40 országnak van vírus elleni gyógyszerből állami készlete - derül ki az amerikai Nemzeti Környezetegészségügyi Tudományos Intézet (U.S. National Institute of Environmental Health Sciences) kiadványából.
óA magyar Pandémiás Prevenciós Bizottság által is elismert adatok szerint átlagosan az országok a lakosság negyedének ellátására elég antivirális szert készleteztek, de több országnak is 50 százalékra van készletete.

A 2008-as adatok alapján 10 százaléknál kevesebb készlete van például Görögországnak és Olaszországnak. Csehországnak a lakosság 15 százalékának, Németországnak a lakosság 20 százalékának elég állami gyógyszerkészlete van. Sok országban, így többek között az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Portugáliában, Szlovéniában 25 százalékos ez az arány. Írországban, Ausztriában és Ausztráliában a lakosság több mint 40 százalékát tudnák szükség esetén ellátni antivirális készítménnyel. A legnagyobb 50 százalék fölötti készlettel Nagy-Britannia és Franciaország rendelkezik.

A www.pubmedcentral.nih.gov nevű honlapon is megtalálható grafikonon nem szerepel több európai uniós ország, így például Szlovákia, Lengyelország és Magyarország sem. A magyar készletek pontos adatai titkosak, annyit lehet erről tudni, amennyit Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára csütörtökön elmondott: A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint az antivirális készítménydepónak a lakosság 15 százalékát kell lefednie. Az antivirális készletek megfelelőek a WHO ajánlásának. Nem darabra, nem dobozra, nagyságrendre azonban igen"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karanténba helyeztek egy teljes szállodát Hongkongban

Több mint 300 embert, egy hotel összes vendégét és a személyzet minden tagját karanténba helyezték… Tovább olvasom