Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

A legális bevándorlás megkönnyítését szorgalmazta Juncker

Ha bezárjuk az ajtót, a migránsok betörnek az ablakon - mondta az Európai Bizottság elnöke.
A legális bevándorlás megkönnyítését szorgalmazta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament (EP) bevándorlásról szóló szerdai vitáján, hogy így elkerülhetővé váljanak a több mint 800 ember halálát okozó, április 19-i hajókatasztrófához hasonló balesetek.

"A legális bevándorláson kell dolgoznunk. Ha bezárjuk az ajtót, a migránsok betörnek az ablakon" - hangsúlyozta Juncker a vitában, amelyen a migrációs problémának szentelt múlt csütörtöki EU-csúcstalálkozó eredményeit értékelték. Ezeket az Európai Unió végrehajtó szervének számító Európai Bizottság vezetője elégtelennek találta.

Az EP szerdán elfogadott állásfoglalásában egyebek mellett leszögezte, uniós szintű kutatási és mentési felhatalmazást kell adni a Triton-műveletnek, kvótákat kell megállapítani a menedéket kérők elosztására, illetve nagyobb tagállami hozzájárulásra van szükség a letelepítési programokhoz.

Juncker támogatta azt a javaslatot, hogy építsenek ki egy kvótarendszert, amelynek segítségével a menekülteket földrajzi alapon helyezhetik el Európa bármelyik részében. Ezt a javaslatot a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt (EPP) is elfogadta.

Az EPP ugyanakkor ellenezte, hogy a legális bevándorlásra vonatkozó bármiféle utalás bekerüljön az állásfoglalásba. "Bárki, aki azt mondja, hogy ki kellene tárni az EU munkaerőpiacának kapuit a legális bevándorlás előtt, csupán hiteget" - jegyezte meg Manfred Weber, a néppárti frakció vezetője. Hozzátette, öt fiatalból egynek nincs munkája a kontinensen.

A Bizottság elnökének a legális bevándorlásra vonatkozó javaslatát ugyancsak elutasította az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) tömörülése, amelyben többségében brit konzervatívok, brit euroszkeptikusok és szélsőjobboldaliak foglalnak helyet.

Árpilis 19-én a valaha történt legsúlyosabb, illegális bevándorlással kapcsolatos katasztrófa történt a Földközi tengeren. Vasárnapra virradóra több mint 800 ember fulladhatott vízbe, amikor elsüllyedt egy illegális menekültekkel zsúfolt, Líbiából Európa felé tartó hajó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új alkoholstratégiát sürget az EP

Olyan új alkoholstratégia bemutatását várja az Európai Parlament, amely foglalkozik a fiatalok alkoholfogyasztásával, valamint felhívja a figyelmet a várandós kismamák alkoholfogyasztásának és az ittas vezetésnek a veszélyeire. Tovább olvasom