Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A legérdekesebb hírek 2010-ben: földrengés és olajkatasztrófa

Egyesült Államok - A Pew Research Center adatai szerint két környezeti katasztrófa keltette fel a leginkább az amerikai médiafogyasztók figyelmét a tavalyi évben. A Haitit megrázó földrengés és a Mexikói-öblöt elöntő olajszennyezésről szóló híradások hetekre lekötötték az amerikaiak figyelmét.
Elkészítette heti rendszerességgel kiadott, hírfogyasztási szokásokat vizsgáló kutatásának éves összesítését a Pew Research Center. Az adatok szerint az amerikaiak sok hírnek szenteltek figyelmet az év során, amelyek közül a 2010 januárjában Haitit megrázó nagy erejű földrengés és nyár folyamán a Mexikó-öböl ökoszisztémáját elpusztító olajkatasztrófa emelkedett ki igazán. Mindkét esemény hetekig dominálta az amerikai sajtó híradásait, és a hírfogyasztók hetekig követték nagy figyelemmel a beszámolókat.

A Haitit romba döntő földrengés január közepe és február közepe között volt vezető hír. A földrengésről szóló első beszámolókat az adatgyűjtés szerint a hírfogyasztók 60 százaléka követte kiemelt figyelemmel. Bár az olajszennyezést kiváltó olajfúró felrobbanása még csak mérsékelt figyelmet kapott áprilisban, a robbanás eredményeként jelentkező szennyezésről, élővilág-pusztulásról, továbbá az olajkiömlés megfékezésére tett többszörösen sikertelen kísérletekről szóló híradások már a hírfogyasztók 59 százalékának kiemelt figyelmét élvezték a nyári hónapokban.

Az összesítés szerint az amerikaiak több mint 50 százaléka szentelt komoly figyelmet az év során a márciusban elfogadott egészségügyi reformnak, továbbá december elején az ország gazdasági helyzetét tárgyaló híradásoknak. A Pew kutatói szerint ez utóbbi témát hagyományosan nagy fogyasztói figyelem övezi minden év végén. Jelentős, 49 százalékos médiafogyasztói érdeklődést regisztráltak a hetekig a föld alá szorult, végül szerencsésen kimentett chilei bányászokról szóló hírek kapcsán is. A novemberi időközi választásokról, a decemberben jelentkező rendkívül hideg időjárásról, a munkanélküli segélyekről és az arizonai bevándorlási törvény megváltoztatásáról szóló beszámolók szintén 40 százalékos arány fölött vonzották az amerikaiak figyelmét 2010-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét drogcsempészt akasztottak fel

Irán - Hét kábítószer-csempészt akasztottak fel hétfőn Iránban - tudósított az IRNA állami… Tovább olvasom