Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

A leköszönő elnök nyerte meg az elnökválasztást Tajvanon

Újabb ciklusra marad Tajvan elnöke Ma Jing-zsou (Ma Ying-jeou), aki jelentős fölénnyel győzött a szombaton tartott választáson.
A leadott szavazatok 92 százalékának összesítése után Ma előnye 700 ezer szavazat volt legfőbb riválisával, Csaj Ing-vennel (Tsai Ing-wen) szemben. Ma a leadott szavazatok 51,8 százalékával vezet, őt Csaj követi 45,4 százalékkal.

A választási részvétel a vártnak megfelelően magas, 80 százalék körül alakult: a 18,1 millió szavazásra jogosult tajvani közül mintegy 14,5 millió járult az urnák elé. 

A leköszönő-újjáválasztott elnök választási kampányának a Tajpej központjában lévő főhadiszállásán hívei előtt bejelentette, hogy győzelmet aratott. "Ez nem személyes győzelem, hanem a tajvaniak diadala, a béke, a jólét és az integritás útjának győzelme" - fogalmazott a Kína és Tajvan közeledését támogató, a kétoldalú kapcsolatokat békésen fejlesztő politikus. Hozzátette, hogy a következő négy évben a kínai-tajvani kapcsolatok még békésebbek lesznek, tovább erősödik a kölcsönös bizalom és kisebb lesz az esély egy konfliktusra.

A radikálisabb nézeteket valló, a függetlenségre vágyókra támaszkodó 55 esztendős Csaj Ing-ven elismerte, hogy elveszítette a választást. "Elfogadjuk a tajvaniak döntését, és gratulálunk Ma elnöknek" - mondta a politikus támogatói előtt tartott beszédében. Egyben bejelentette, hogy a vereség következményeként távozik pártja, az ellenzéki Demokratikus Haladás Pártja éléről. 

Várhatóan megőrzi parlamenti többségét Ma pártja, a kormányzó Nemzeti Párt (Kuomintang) is. A televíziókban közölt előrejelzések szerint a 113 képviselői helyből 65-öt szerez meg a Kuomintang, igaz, ez jóval kevesebb lesz a mostani 81 mandátumnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi sajtó Magyarországról: politikáról, gazdaságról, a plágiumvádról, Orbán Viktorról

Többek között Németország, Ausztria, Szlovákia és Belgium vezető lapjai is foglalkoznak a… Tovább olvasom