Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

A lengyelek nem kérnek az euróból 2015-ig

Lengyelország nem tervezi az euró bevezetését 2015-ben, de erre az időpontra teljesíteni kívánja az euróövezeti csatlakozáshoz szükséges legfontosabb fiskális követelményt - közölte az ország pénzügyminisztere.
Jacek Rostowski azt mondta, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány 1 százalék alatti lesz 2015-ben a tavalyi 5,6 százalék után, azaz teljesíti azt a legfontosabb költségvetési előírást, ami alapján lecserélhetné a zlotyt euróra.

Ahhoz, hogy egy ország bevezesse az eurót, előtte csatlakoznia kell az euróövezet előszobájának tekintett ERM-2 árfolyamrendszerhez. Jacek Rostowski a múlt év végén azt mondta, hogy kormány nem tervezi a csatlakozást a következő négy évben.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az illető ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

A jobbközép liberális Polgári Platform (PO) nyerte meg az október elején tartott választásokat, és ezzel a rendszerváltás óta az első olyan párt, amelyet újraválasztottak Lengyelországban. A kormány megbízatása 2015-ben jár le.

Lengyelország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. Négy évvel később már arról beszéltek illetékesek, hogy Lengyelország 2012-ben az euróövezet tagja lesz. Ez a remény azonban szertefoszlott a globális pénzügyi válság miatt, Lengyelország ugyanis a romló feltételek miatt nem tudta teljesíteni a csatlakozáshoz szükséges előírásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a britek és a csehek nem csatlakoznak az új pénzügyi unióhoz

Nagy-Britannia mellett Csehország sem csatlakozik egyelőre a szigorú költségvetési fegyelmet előíró… Tovább olvasom