Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

A litván kormány közzétette a KGB tartalékosainak listáját

Közzétette 238 olyan személy nevét a litván kormány, akik a KGB titkosszolgálat tartalékos tisztjei voltak a szovjet időkben.
A litván kormány közzétette 238 olyan személy nevét, akik a KGB titkosszolgálat tartalékos tisztjei voltak a szovjet időkben, s további olyanok azonosítását tervezi, akik még nem fedték fel a hatóságok előtt kapcsolatukat az egykori állambiztonsági szolgálattal.

A 238 név a hét elején jelent meg az interneten, azon törekvés részeként, hogy a balti köztársaság szembenézzen a szovjet megszállás öt évtizede alatti történelmével. "Úgy gondolom, hogy ez a terv segít majd Litvániának megszabadulni a KGB-betegségtől. Mindig jobb tudni az igazságot" - hangoztatta Birute Burauskaite, a litván Népirtás- és Ellenálláskutató Központ vezetője.

A központ archívumában a szovjet időkből fennmaradt több ezer iratot őriznek, amelyek a tartalékos tisztek nevei mellett például a KGB kihallgatási technikáiról is árulkodnak; ezeket az információkat a tervek szerint hamarosan szintén közzéteszik.

A KGB-tartalékosok most nyilvánosságra hozott névjegyzékén szerepel Antanas Valionis egykori külügyminiszter és Arvydas Pocius, a nemzetbiztonsági hivatal volt vezetője is. Évekkel ezelőtt mindketten bevallották egykori tartalékos tiszti besorolásukat. A vallomás mindkettejük pályafutását derékba törte.

A KGB tartalékos tisztjei nem feltétlenül dolgoztak a szovjet állambiztonságnak, hanem tartalékként tartották őket számon arra az esetre, ha a titkosszolgálat valamilyen nagyon jelentős esemény - például háború - idején nagy erőket lenne kénytelen mozgósítani.
Egy 1999-ben elfogadott törvény értelmében minden litván állampolgárnak szankciók terhe mellett be kellett vallania egykori KGB-kapcsolatait. A jogszabály ugyanakkor úgy rendelkezett, hogy a tartalékosok nem tekinthetők kollaboránsoknak. A bevallásra megszabott fél év alatt mintegy 1600 állampolgár jelentkezett az illetékes kormánybizottságnál, amely megígérte az érintettek nevének elhallgatását, később mégis nyilvánosságra hozta azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Benedek pápa megnyitotta a böjti időszakot

Az idén február 22-re eső hamvazószerda a húsvét előtti hathetes időszak kezdete, s egyben a farsang… Tovább olvasom