Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

A magyar-szlovák kapcsolatokról közölt riportot a Der Spiegel

Németország - Rendületlen hűség címmel a magyar-szlovák kapcsolatokról közölt kétoldalas riportot legfrissebb számában a Der Spiegel.
A hamburgi hetilap az írás bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy a szlovákiai magyar kisebbség és a szláv többség között éles a vita. Az Európai Unióban sehol másutt nem olyan rosszak a szomszédok közötti kapcsolatok, mint Pozsony és Budapest között - tette hozzá.

A szerző, Jan Puhl révkomáromi riportjában beszámolt a helyi magyar gimnázium tanévnyitójáról, ahol - mint írta - nem hangzott el szlovák szó. Annak ellenére, hogy ez tilos - tette hozzá a szerző, emlékeztetve arra, hogy Szlovákiában életbe lépett a nyelvtörvény, amely a szlovák nyelvet előnyben részesíti a közéletben. A révkomáromi Selye János gimnázium diákjai és tanárai azonban ezáltal elnyomva érzik magukat, és ezért kizárólag anyanyelvüket használták. Az ünnepség végén nem hangzott el a szlovák himnusz sem, helyette felcsendült a XIX. századból származó "harcias dal", a Szózat - írta Puhl, idézve annak első mondatát: "Hazádnak rendületlenül légy híve, ó magyar!"

Jan Puhl szerint a szlávok és magyarok - a focihuligánok közötti néhány összetűzéstől eltekintve – eddig békében éltek eddig egymással, és nem voltak véres etnikai tisztogatások sem szlovákok és magyarok között – ami pedig történelmi különlegességnek számit a soknemzetiségű Kelet-Európában. Most azonban - öt évvel a két ország EU-csatlakozása után – Pozsony és Budapest a kisebbségek miatt veszekszik egymással. A szlovákok félnek a régi magyar nagyhatalmi álmoktól, a magyarok kisebbségi státusuk, illetve a nyelvtörvény miatt vannak megütközve - írta Puhl, idézve Ivan Gasparovic szlovák államfőt, aki szerint a magyarok nem tántoríthatók el attól, hogy Szlovákia déli része az ő területük, továbbá Sólyom Lászlót, aki szerint a nyelvtörvény nemzetközi megállapodások megsértését jelenti.

A riport szerzője utalt a két kormányfő szécsényi találkozójára is, megjegyezve, hogy a békülési kísérlet ellenére az Európai Unióban sehol másutt nincsenek olyan szomszédok, akik között olyan feszült lenne a viszony, mint Pozsony és Budapest között. Emlékeztetett a Szent István szobor avatásával kapcsolatban kirobbant vitára és Sólyom beutazásának megtagadására.

A történtek kapcsán megszólalt a riportban Bastrnák Tibor révkomáromi polgármester, aki szerint a szlovákok is büszkék lehetnének Istvánra, mert olyan király volt, aki kifejezetten akarta, hogy "birodalmában sok nyelvet beszéljenek". "Arra az esetre azonban, ha a szlovákok mégsem így látnák, Bastrnák az István-szobor mellé óvatosságból odaállíttatott egy rendőrautót és két rendőrt, akik egész nap őrzik azt" - írta a szerző, aki szerint Révkomárom szépen felújított belvárosában "hemzsegnek a magyar hősök emlékművei". A szabadságharcos Kossuth Lajosnak a városháza mellett azért állítottak emléktáblát, mert egyetlen éjszakát töltött a városban - írta.

A polgármester egyébként nem érzi elnyomottnak magát magyarként Szlovákiában, a városra nem is vonatkozik a nyelvtörvény. Ám a törvény pszichológiai hatása szerinte romboló, mert azt a benyomást kelti, hogy a magyaroknak asszimilálódniuk kell. A rosszabbodó viszony miatt a szlovák nacionalistákat terheli a felelősség - érvelt a polgármester.

A riport szerzője szerint Bastrnák ezzel nem állít hamisat. A nyelvtörvénnyel az évek óta magyarellenes gyalázkodásairól ismert Jan Slotát – a kormánykoalíció tagját – akarták lecsillapítani. Amúgy pedig a szlovákok is ápolják saját jelképeiket – írta a Der Spiegel, utalva az István-szobortól csak néhány száz méterre levő Cirill és Metód kettős keresztjére. A riport megszólaltatta Josef Cernek helyi vállalkozót, aki teljesen fölöslegesnek tartja a nyelvtörvényt, amely csak fölösleges idegességet szül. Cernek kijelentette, hogy irigyli a magyarokat, mert azok között "erős az összetartás, és büszkék a kultúrájukra". A sok magyar emlékmű - mint fogalmazott - nem zavarja, az azonban igen, hogy néhány magyar politikus megpróbálja kijátszani a nemzeti kártyát. "Mivel nincs válaszuk a válságra, arról beszélnek, hogy igazságtalanság történik a magyar kisebbséggel" – fogalmazott Cernek, egyebek között Csáky Pálra, a magyar kisebbség pártja, az MKP elnökére utalva, aki most az amerikai kongresszust akarja tájékoztatni "honfitársai állítólagos diszkriminációjáról".

Puhl szerint Orbán Viktor, az ellenzék vezetője pedig Budapesten, világossá tette, hogy a jövő tavaszi választások megnyerése esetén minden Kárpát-medencei magyar érdekeit kívánja képviselni – Szlovákián kívül még Romániában, Szerbiában és Horvátországban élnek magyarok nagyobb számban. Az európai kisebbségi problémák megoldására Orbán Viktor pártja a "koszovói modellt" javasolta.

A riport a 39 éves helyi lakos, Korpás Péter bemutatásával zárul, aki elnyomottnak érzi magát Szlovákiában. Korpás elindított egy polgári kezdeményezést: ezüstgyűrűket árul "1920, Trianon" felirattal, 8000 forintért, azaz 30 euróért. A bevételből emlékművet akar emelni a szlovákiai Révkomáromban, amely arra emlékeztetné a magyarokat, hogy "soha ne törődjenek bele Trianonba". Ezzel Komárom a következő emlékművita felé tart - fogalmazott a riport szerzője.

Olvasóink írták

 • 16. keiner 2009. szeptember 17. 12:11
  „15. hozzászólás comet 2009.09.17. 11:31, szoktam olvasni, nem csak a neten, de itt is látszik:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Tisza_Istv%C3%A1n

  :-)))Csak arra várom mikor ocsztrák határ emblémákat leszedik, akkor perfekt a kör.”
 • 15. comet 2009. szeptember 17. 11:31
  „13.- és az első világháborút kirobbantó osztrákok nagyvonalúan magyar területekkel kárpótolták az Antant csatlósokat, sőt még ők is lecsippentettek az országból. Mindkét világháború arányaiban legnagyobb vesztese Magyarország volt. Azért ez meglehetősen groteszk.”
 • 14. THK 2009. szeptember 17. 10:47
  „#3,
  nyilvánvalóan nem olvastad a nyelvtörvény szövegét!

  A szláv rokonnyelvűek persze, h elfogadták, mert a törvény PONT MIATTUK tartalmaz olyan engedményt, h ha az illető nyelv az "államnyelv szempontjából az alapvető érthetőségnek megfelel", akkor HASZNÁLHATJA AZT!
  A magyart viszont értelemszerűen kizárták ezzel.

  Márpedig a magyar a legnagyobb kisebbség Szlovákiában (500e fő, közel 10%), ehhez képest még a cseh is egy nagyságrenddel kisebb létszámú, a német pedig végképp minimális, 1 ezrelék körüli.

  Emiatt az az eshetőség is csak minimális eséllyel érinthet egy ottani németet, ami egy magyart nagyon is könnyen: az orvosával vagy a postással sem beszélhet anyanyelvén, hiába egy nemzetiségűek...”
 • 13. keiner 2009. szeptember 17. 10:16
  „12. hozzászólás Naca 2009.09.17. 09:51,(ironiá ON) még utojára elnészést kérem, mert elvesztettünk mint haborútársok az elsö haborút és azért nektek is elvettek valamit. (ironiá OFF)
  Das Attentat auf den österreichischen Thronfolger Franz Ferdinand löste im Jahre 1914 den Ersten Weltkrieg aus, weil Wilhelm II. seinem Bündnispartner Österreich-Ungarn eine bedingungslose Unterstützungszusage gegeben hatte, als die Donaumonarchie Serbien den Krieg erklärte.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Deutschland#Deutsches_Kaiserreich_.281871.E2.80.931918.29”
 • 12. Naca 2009. szeptember 17. 09:51
  „A Nyugat cikkezik itt a romló kapcsolatokról, pedig ők indították el a lavinát Trianonnal. Az ő segítségükkel darabolták szét Magyarországot, szakítottak szét egy nemzetet, majd később az ő segítségükkel jött létre a semmiből, jobban mondva rabolt területből egy ország, amelyet ma Szlovákiánka hívnak, de a valóságban Felvidék a neve!”
 • 11. bo 2009. szeptember 17. 07:29
  „Nem egyedi eset ez a nagy büdös europai unióban (akarattal kisbetűvel)! A belgák is milyen jót csatáznak a flamand és francia nyelven. :-)))”
 • 10. keiner 2009. szeptember 16. 18:53
  „9. hozzászólás Zejko, a törökök nem kisebbség nálunk. Kisebbség csak egy olyan csoport lehet, aki német állampolgar és elismert kisebbség.
  A legtöbb töröknek még az allampolgárság otthonrol van, ök eltürt vendégek.”
 • 9. Zejko 2009. szeptember 16. 18:37
  „7.Alapbol helyes :D olyannyira ,hogy a vilagon nincs ilyen torveny szlovakian kivul,ez nem valami turista latvanyossag ember.Vajon mit szolna a torok kissebbseg ha nemetorszagban megprobalkoznanak egy ilyen torvennyel azt hiszem langolna egy ket varos.Aki szerint ez a torveny helyes annak nem europaban a helye es nincs mirol beszelni egy ilyen emberrel ez a velemenyem.”
 • 8. keiner 2009. szeptember 16. 18:28
  „grrrrrrrrr
  alapbol”
 • 7. keiner 2009. szeptember 16. 18:27
  „6. hozzászólás Zejko , ezt nem mondtam, de gondolkozni lehet miért van ez így. ;-) Allapobol hélyes, mondtak.
  Ez a büntetés kérdés én sem hélyeselem, de físzetni mindenkinek kéne, aki megszegi a törvényt.”
 • 6. Zejko 2009. szeptember 16. 17:53
  „3.Ezekszerint akkor a magyaroknak is el kellene fogadni es csengetni 5000 EU es te szarmazol egy nyugati orszagbol,csalodtam benned.”
 • 5. comet 2009. szeptember 16. 17:41
  „hol vannak ilyenkor a liberálisok. Vagy pár száz homokos idétlensége fontosabb mit százezrek, vagy milliók nyelvhasználati szabadsága? Wiesenthálék meg az egyéb ´emberjogi´ szervezetek a 13 követséggel most netán a sovinizmust előnybe részesíti a liberalizmushoz képest?
  2.-keiner- feltételezem hogy a szlovákiai németek töredékét jelentik a magyaroknak, a csehek meg amúgy is megértik a szlovákokat. Trianonnal magyar falvakat, városokat csatoltak az akkor alakuló Csehszlovákiához, mert Benes-ék elhiteték Versaille-ban hogy az Ipoly határfolyó. Ha majd netán Balassagyarmat felé járnál menj ki az Ipolyhoz, neki futással akár át is ugorhatod a határfolyót. Versaille-ban (kis-trianoni kastélyban) Magyarország kétharmadát vették el a nagyhatalmak, magasan téve az ott élő lakosság sorsára. Az okozott feszültség az európai nagyhatalmak felelőssége, és azóta is rendezetlen. Erre a feszültségre játszanak most rá a Magyarországra pályázó cionista körök, de pofára fognak esni, és jó lenne ha nyugaton is lassan észbe kapnának hogy mi is történik, nem csak itt, de náluk is...”
 • 4. madártej 2009. szeptember 16. 17:31
  „Na, ez a szemétség, hogy elfogadták. Milyen alapon kellene a mayaroknak is belemenni egy ekkora marhaságba, hogy 5000 eurot is fizessenek adott esetben, mert magyarul szóltak? Ilyen nincs, csak Kínában...”
 • 3. keiner 2009. szeptember 16. 17:00
  „2. hozzászólás madártej 2009.09.16. 16:36, kár, hogy kihagytál, hogy a cseh, ruszin és a németek elfogadtak a nyelvtörvényt.”
 • 2. madártej 2009. szeptember 16. 16:36
  „Kár, hogy a Spiegel is kihagyta (mint a DM is) hogy ilyen a világon nem sok helyen van, hogy bizonyos esetekben max.5000 euro büntetést fizet a nyelvhasználatért a magyar. A cseh, ruszin, német meg nem...”
 • 1. Mathiasking 2009. szeptember 16. 16:32
  „Egy érdekesség: Láttam egy póló feliratot egy 30 év körüli fiatalemberen: Idősebb vagyok, mint szlovákia!

  Elgondolkodtatásra késztetett. Mit akar ez a Ficzó, hiszen még fiatalkorú subrinyák jóska!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bulgária 2013-ig bevezetné az eurót

Bulgária - Bulgária azt tervezi, hogy 2013-ig, a jelenlegi kormány mandátumának lejártáig bevezeti… Tovább olvasom