Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A magyar alaptörvány módosítása ellen tiltakoztak Brüsszelben és Bécsben

A kormány politikája és az alaptörvány negyedik módosítása ellen tüntettek
A kormány politikája ellen tüntettek a bécsi magyar nagykövetség előtt

A magyar kormány politikáját bíráló tüntetést tartottak pénteken Magyarország bécsi nagykövetsége előtt. Az MTI tudósítójának becslése szerint mintegy ötvenen vettek részt a demonstráción.

A kezdeményező, Rásky Béla bécsi történész beszédet olvasott fel - a március 15-i ünnepnap miatt zárva tartó - nagykövetség előtt. Ebben az 1848-as forradalom vívmányaira emlékeztetett, hangsúlyozva: az akkori 12 pont nem vált "múzeumi tárggyá", ismét szükséges emlékeztetni rá.

"Tiltakozunk az Orbán-kormány antidemokratikus és antieuropéer lépései ellen, a magyarországi sajtó- és véleményszabadság korlátozása ellen, a hajléktalanság diszkriminációja, a szabad mozgás európai jogának korlátozása ellen, a bíróságok függetlenségébe való erőteljes beavatkozás, és a politikai nyelv szisztematikus megmérgezése ellen" - jelentette ki Rásky Béla.

A mintegy félórás tüntetés résztvevői - osztrákok és magyarok vegyesen - sípszóval és transzparensekkel fejezték ki véleményüket. A táblákon többek között a 12 pontra emlékeztető feliratokat, Az alkotmány nem játék! és Egy új magyar köztársaságért felírásokat lehetett látni.

A magyar alaptörvány módosítása ellen tiltakoztak Brüsszelben

A szervezők állítása szerint több mint kétszáz, a helyszínen lévő újságírók becslése szerint mintegy 120-150 ember tiltakozott csütörtök délután Brüsszelben a magyar alaptörvény módosítása ellen.

Beszédében az egyik szervező, aki csak Andiként kívánt bemutatkozni, elmondta: az alaptörvény módosítása gyengíti az alkotmánybíróságot, sérti az uniós jogot és az emberi jogokat, ezért nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, és meg akarják akadályozni a szélsőséges eszmék terjedését Európában.

A tüntetés másik, magát csak Sándorként azonosító szervezője a diákság helyzetéről szólva közölte, hogy a kormány megszünteti az intézmények pénzügyi autonómiáját, és azon dolgozik, hogy röghöz kösse azokat, akik állami támogatással tanulnak.

A többnyire magyar és külföldi fiatalokból álló tömegben többeknél volt magyar zászló, transzparenseiken a demokráciát és a köztársaságot búcsúztatták, mások azt akarták tudatni, hogy Magyarország szereti Európát. A tiltakozás a Facebookon szerveződött, ahol több mint négyszázan jelezték, hogy eljönnek.

A megmozduláson felszólaltak a meleg közösségek jogaiért küzdő, a hajléktalanokkal foglalkozó és az újságírók érdekeit érvényesíteni kívánó szervezetek képviselői, akik bírálták a magyar alaptörvény módosítását, amiért szerintük lehetőséget ad a hajléktalanok megbüntetésére, a család fogalmának szűkítésével másodrendű állampolgárokká teszi a meleg párokat, és azokat, akik nem házasok, de gyereket nevelnek.

A tiltakozáson megjelent Herczog Edit magyar szocialista és Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti európai parlamenti képviselő is. Herczog az MTI-nek elmondta: "Nem kell elmenni a falig. Ha Magyarország vállalta, hogy tagja lesz az európai szervezeteknek, legyen az az Európa Tanács, legyen az a NATO, legyen az az Európai Unió, akkor viselkedjék úgy, hogy a többiek is kényelmesnek érezzék a magyar tagságot" - fogalmazott a politikus.

Lunacek az MTI-nek elmondta: nagyon aggasztják a magyarországi események, az alaptörvény módosítása, amely azzal a kockázattal jár, hogy Magyarországon többé nem érvényesül megfelelően a jogállamiság és a hatalmi ágak szétválasztásának elve.

A tüntetés nagyjából egy óráig tartott, a tiltakozók a megmozdulás végén elénekelték a Himnuszt.

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2013. március 15. 22:31
    „Tiltakozhattak volna tovább is...ki a kutya sürgette őket, hogy fejezzék abba ? egyébként a zölddel takaróznak a kékek ? szégyenlik mint a vöröset ?”
  • 1. IncontinentiaButtocks 2013. március 15. 21:25
    „A NATO mióta európai szervezet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy magyar jezsuita miatt bírálták Ferenc pápát

Magyar az egyik jezsuita pap azon kettő közül, akinek a sorsa miatt bírálatok érték Ferenc pápát… Tovább olvasom