Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A magyar EU-elnökséget értékelte Martonyi a francia közmédiában

Franciaország - Az Európai Uniós soros magyar elnökségét értékelte a hétvégén Martonyi János külügyminiszter a külföldre sugárzó legjelentősebb francia közrádió, a Radio France Internationale (RFI) és France 24 hírtelevízió közös műsorában.
A D'ici Europe (Innen Európából) Brüsszelben készült húszperces kiadásában a magyar diplomácia vezetője elmondta, hogy az Erős Európa jelmondat szellemében Magyarország egyik legfőbb célkitűzése volt az elmúlt fél évben az Európai Unió bővítésének folytatása, hiszen Európának "hitelesnek és befogadónak" kell lennie.

Horvátország csatlakozását illetően Martonyi "abszolút optimistának" nevezte magát, miután az Európai Bizottság már minden szükséges dokumentumot előkészített, és jelenleg is tartanak az "intenzív egyeztetések a tagállamokkal". A külügyminiszter szerint megvan arra minden "jogos remény", hogy a hónap végéig, azaz a magyar elnökség vége előtt lezáruljanak a csatlakozási tárgyalások Zágrábbal. A külügyminiszter a bővítés folytatását stratégiai kérdésnek nevezte, miután véleménye szerint a kibővített Európa a gazdasági és politikai előnyökkel erősebbé teszi az Uniót.

A schengeni övezet bővítésének kapcsán Martonyi szerint a magyar elnökség "óriási munkát" végzett: fél évvel ezelőtt még "nagyon negatívak voltak a kilátások" Románia és Bulgária csatlakozását illetően, június elején viszont az Európai Tanács úgy ítélte meg, hogy a két ország teljesítette a belépés összes technikai kritériumát, s szeptemberben várható döntés a bővítésről.

Újságírói kérdésre a külügyminiszter elismerte, hogy a bevándorlás kezelése "óriási kihívás" Európa számára, amelyhez közös bevándorlási és menekültügyi politikára van szükség, s ezen a következő elnökségeknek is folyamatosan dolgozniuk kell.

Az adásban megismételték a France2 közszolgálati televízió június 12-i esti híradójában sugárzott riportot a magyarországi "cigányellenes félkatonai szervezetekről". Arra a kérdésre, hogy az ilyen szervezetek miért nincsenek betiltva Magyarországon, Martonyi azt válaszolta, hogy be vannak tiltva. "Nem tudom, hogy ez a film mikor készült, de szeretném megerősíteni, hogy ezek a félkatonai szervezetek be vannak tiltva" - mondta a külügyminiszter. Hozzátette: "Ha megjelennek az utcán egyenruhában, és nem tesznek semmit, már az is törvényellenes, az is bűncselekmény".

A médiatörvényt ért nemzetközi bírálatokról Martonyi kifejtette, hogy meglátása szerint azok természetes módon az európai pártok közti politikai viták részét képezik, de a szöveget - még ha néhol hosszú is - egy kicsit jobban meg kell érteni. "Nagymértékben eltúlzott dolgok hangzottak el e törvény kapcsán" - mondta a külügyminiszter.

A részben uniós támogatásból finanszírozott abortuszellenes kampány miatt felmerült brüsszeli kétségeket Martonyi "technikai" jellegűeknek minősítette. Véleménye szerint azt kell tisztázni, hogy "ez a fajta hirdetés, illetve tevékenység benne van-e a szerződésben vagy nincs". A külügyminiszter személy szerint úgy vélte, hogy egy olyan kampány, amely arról akarja az anyákat meggyőzni, hogy ne menjenek abortuszra, nem ellenkezik az európai értékekkel. Ugyanakkor megerősítette, hogy a magyar kormány nem kívánja az abortuszhoz való jogot megkérdőjelezni.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2011. június 19. 17:34
    „És a NAGYkövetekkel mizu?”
  • 1. dodó 2011. június 19. 17:20
    „"(...)Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelettel megkérdezném: az eltelt hat hónapban mit tettek annak érdekében, hogy a világ elé tárják a kisantant államok, köztük a "szövetséges" szlovák és román állam által a magyar nemzet ellen elkövetett etnikai merényleteket? Mit tettek annak érdekében, hogy Európa ne a tenyerünkön hordozott cigányság vélt hátrányos helyzetét, hanem az emberi jogaiban durván és napi szinten megsértett magyarság jogfosztottságát visszhangozza?
    Nem győzök csalódottságomnak hangot adni, hogy Ön a magyar elnökség legfontosabb feladatának nem a magyar nemzet hátrányos megkülönböztetésének kompromisszumok nélküli felszámolását, hanem az Európai Roma Stratégia kidolgozását tekintette, miközben nagyon jól tudjuk mind a ketten, hogy a magyarellenes törekvések egyik legalantasabb eszköze a cigányság uszítása és vég nélküli pénzelése. Most, hogy Ön keresztülvitte a roma stratégia elfogadását, nem tett mást, mint ezt az eszközt az unió szintjére emelte, még több ablakon kidobott pénzhez juttatva Magyarország legnépesebb kisebbségét.
    Mindezt teszi akkor, amikor csonka honban egyre többen élnek létminimum alatt, mikor egyre több családot fenyeget a kilakoltatás veszélye, mikor a munkanélküliség és a megalázó fizetések és a munkanélküliség elől egyre többen menekülnek Nyugat-Európába. Nem véletlenül, hiszen az Unióba való belépésünket megelőzően beígért nyugat-európai színvonalat ma Magyarországon csak az élelmiszer és üzemanyag árak, valamint a közüzemi számlák képviselik, miközben az átlagbérek harmadik világbeli állapotokat tükröznek.(...) /Szegedi Csanád nyílt leveléből/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjáépítik a berlini falat?

Az 1989 november 9-én leomlott hírhedt berlini fal építésének 50. évfordulójának közeledtével egyre többen sürgetik annak "újjáépítését". Tovább olvasom