Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A ˝magyarverések˝ ellen tiltakozik az Emberi Méltóság Tanácsa

A délvidéki "magyarverések" ellen tiltakozik az Emberi Méltóság Tanácsa.
A délvidéki "magyarverések" ellen tiltakozik az Emberi Méltóság Tanácsa, amely arra kéri a szerb hatóságokat, hogy minden ilyen esetben erélyesen lépjenek fel - olvasható az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

A Tőkés László európai parlamenti képviselő és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke által aláírt tiltakozás szerint megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a Délvidéken - Szabadkán és Muzslyán - "ismét tettleg bántalmaztak magyarokat, pusztán a nemzetiségük miatt".

A tanács szerint az európai integrációs törekvéseit hangoztató Szerbia csak azzal bizonyíthatja érettségét az európai uniós tagságra, ha erőteljesen fellép az etnikai alapú jogsértések, tettlegesség ellen. "Az ember méltóságát súlyosan sérti, ha szülőföldjén nem használhatja anyanyelvét, mert attól kell tartania, hogy atrocitások érik" - olvasható a tiltakozásban.

Az Emberi Méltóság Tanácsa határozottan kéri a szerb hatóságokat, hogy minden ilyen esetben erélyesen lépjenek fel, és az elkövetőket példásan büntessék meg.

Május 19-én több magyar fiatalt bántalmaztak szerb huligánok Szabadkán, a Fasizmus áldozatainak terén. A szerbiai "múzeumok éjszakáján" megtámadott fiatalok zöme a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulója, de volt köztük egyetemi hallgató is.

A magyar nemzetpolitikai államtitkárság május 25-én kiadott közleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy Szabadkán még mindig nemzetiségi hovatartozásuk, magyar beszédük miatt támadnak meg fiatalokat. Egyúttal jelezte: elvárják, hogy a szerb rendőrség az eset súlyának megfelelően, az etnikai indíttatást figyelembe véve, minél hamarabb vizsgálja ki az esetet.

Olvasóink írták

  • 2. zero 2012. június 01. 16:18
    „Nem hallom az lmp t ?.A jogvédöket ?Ja hogy Magyarokat vertek akkor érthető .”
  • 1. kontrapista 2012. június 01. 14:01
    „Az magyarverő szerbek csakis akkor érzik erősnek magukat, amikor falkában tömörülnek, de igencsak meghúnyászkodóan viselkednek egyenrangú ellenfél láttán. Ez a tulajdonságuk közel 5OO éve, amióta jelen vannak térségünben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukerstben tárgyalják az uniós kohéziós alapokat

Megkezdődött Bukarestben az uniós kohéziós alapok jövőjéről rendezett tanácskozás. Tovább olvasom