Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A maláj legfelsőbb bíróság is megtiltotta az Allah szó használatát a nem muszlimoknak

Megtagadta hétfőn a maláj legfelsőbb bíróság a római katolikus egyháztól a fellebbezés jogát egy korábbi bírósági ítélet ellen, amely szerint a nem muszlimok nem használhatják az Allah szót Malajziában, amikor Istenre hivatkoznak.
A muszlim többségű délkelet-ázsiai országban tavaly tiltotta meg egy bírói testület a katolikus egyház maláj nyelven közölt hetilapjának, hogy az Allah szót alkalmazza kiadásában. A kormányzat ugyancsak azt az álláspontot képviseli, hogy az Allahot kizárólag muszlimok használhassák, mert ha más vallásúak is szájukra vennék, az összezavarná az iszlám híveit, és az áttérésükhöz vezethetne.

A többnyire Borneó szigetén élő keresztények képviselői tagadják ezt, mondván, a bibliájukban és énekeikben jelen van ez a szó, amikor Istenre hivatkoznak, és ez sokkal előbb kialakult, mint hogy a hatóságok a betiltásával próbálkoztak. "Nagyon csalódottak vagyunk. A négy bíró, aki megtagadta tőlünk a fellebbezés jogát, vajon nem sértette meg a kisebbségek alapvető jogait?" - kérdezte Lawrence Andrew tisztelendő, a The Herald című katolikus újság szerkesztője.

Az Allah szót gyakran használják a maláj nyelvben Istenre hivatkozva.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiengedték a kórházból a tálibok fogságából kiszabadult amerikai katonát

Kiengedték a kórházból azt az amerikai katonát, aki május végén öt év után szabadult ki az afganisztáni tálibok fogságából. Tovább olvasom