Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

A maoisták befejezik a sztrájkot Nepálban

Véget vetnek a volt maoista lázadók hat napja tartó általános sztrájkjuknak Nepálban a a lakosságot sújtó nehézségek miatt.
A vasárnap kezdődött megmozdulással a himalájai országot irányító koalíció lemondását akarták elérni. A kormányzásból 2009-ben kiszorult maoisták vezetője, Puspa Kamal Dahal pénteken bejelentette, hogy pártja legfőbb vezetőivel úgy döntött, befejezik az országot megbénító akcióikat.

Katmanduban pénteken 20 ezer ember gyűlt össze, és követelte a közlekedést, az iskolai tanítást és az üzleti életet is ellehetetlenítő sztrájk beszüntetését. A nepáli rendőrség könnygázt is bevetett annak érdekében, hogy elkerülje a tüntető tömeg és a maoista szimpatizánsok közötti összetűzéseket. "Ha a rendőrség nem kezelte volna a helyzetet, kitört volna az erőszak és sérültek is lennének" - mondta el az EFE spanyol hírügynökségnek Bigjan Radzs Sarma, a rendőrség szóvivője.

A sztrájkok befejezését kérő békés tüntetést a Kereskedelmi és Iparkamara Nepáli Szövetsége (FNCCI) hirdette meg, hogy - mint érvelt - feléledhessen végre az ország a hat napja tartó bénultságból, amitől a nép szenved a legjobban. Az utcán vonulók a "béke helyreállítását" követelték.

A kormány arra kérte a maoistákat, hogy a sztrájk helyett inkább alkotmányos eszközökhöz folyamodjanak.

A maoisták tavaly léptek ki a kormányzó koalícióból, mivel az államelnök, Ram Baran Jadav elutasította azt a kérésüket, hogy távolítsa el székéből Rukmangat Katavalt, a hadsereg vezetőjét. Ezzel a lépéssel viszont arra is nemet mondott az államfő, hogy 19 ezer egykori maoista lázadó betagolódjon a hadseregbe.

Az új alkotmányt idén május végéig kellene kidolgozni egy korábbi megegyezés szerint, amihez elengedhetetlen a pártok közötti megbékélés.

Nepálban 10 éven át tartó polgárháborút követően szűnt meg a királyság intézménye. 2008-ban kiáltották ki a köztársaságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult Chopin Varsó melletti szülőháza

Öt évi munka és közel 5 milliárd forint ráfordítás eredményeként újra megnyílt Fryderyk (Frédéric)… Tovább olvasom