Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

A melegek jogainak védelmére szólított fel az ENSZ

A szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetést elítélő határozatot fogadott el pénteken az ENSZ legfontosabb emberjogi szervezete.
A 47 tagú Emberi Jogi Tanács 23-19 arányban, három tartózkodás mellett, szavazta meg azt a Dél-Afrika által előterjesztett határozatot, amelynek alapján létrehoznak egy, a melegek és a leszbikusok diszkriminációját világszerte megvizsgáló nemzetközi munkacsoportot. Dél-Afrika képviselője elmondta, a határozatnak nem az a célja, hogy "rákényszerítsenek az egyes országokra bizonyos értékeket, hanem a párbeszédet szeretnék megkezdeni". Ez az első olyan ENSZ-határozat, amely kimondottan a szexuális orientáció miatti diszkriminációt és más emberi jogi visszaéléseket ítéli el.

A szavazást heves vita előzte meg a tanács tagországai között, mivel afrikai államok, Nigéria vezetésével, illetve az iszlám országok Pakisztánnal az élükön ádázul ellenezték a határozat elfogadását. A pakisztáni képviselő például kifejtette, "komolyan aggasztja, hogy az ENSZ megkíséreli olyan fogalmak bevezetését, amelyeknek semmilyen alapjuk nincs sem a nemzetközi jogban, sem az emberi jogok között".

Nigéria delegáltja a vita során kikelt Dél-Afrika ellen, mert szerinte az "szakított az afrikai csoport hagyományaival", s ez különöse fájdalmas, tekintve, hogy az ország "Afrika pillére". Hozzátette, bizonyos abban, hogy "a dél-afrikaiak 90 százaléka ellenezné a határozatot".

Ezzel szemben az Egyesült Államok küldötte úgy vélte, a határozat megszavazása "bevonul az igazságosságért és az egyenlőségért vívott harc történetébe", és felszólította a szervezetet arra, hogy készítsenek egy tanulmányt a diszkrimináló törvényekről és az embereket a szexuális orientációjuk miatt érő erőszakról.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2011. június 17. 17:14
    „A buzik éppen olyan eszközök a hódító világhatalom kezében, mint a cigányok. az ellentét fokozására használják őket, az oszd meg és uralkodj évezredes kitétele alapján. Éppen úgy a szálláscsinálók által felhasznált emberek, mint a cigánybűnözők. Akik meg uszítják őket, azok éppen úgy bűnösök, mint akik többségpusztító fegyverként vetik be a cigányokat. És minő érdekes, ugyanaz az egy tőről metszett kör vadítja a cigányokat, amely a buzikat.”
  • 1. Jozsoci 2011. június 17. 17:02
    „Vannak országok, ahol törvény szerint is kirekesztettek a melegek. Ez helytelen, hiszen csak fejlődési rendellenességük van. Hálisten, nálunk ilyen nincs! Csak ne ünnepelnék ezt felvonulással, mert felfordul a gyomrom! Otthon csináljanak amit akarnak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több pénzt! 80 ezer diák és tanár tüntetett

Összesen körülbelül nyolcvanezer egyetemi és középiskolai diák, valamint tanár tüntetett az… Tovább olvasom