Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

A merénylet hatására sem változott a fegyvertatás megítélése

Egyesült Államok - Egy friss felmérés szerint a hat halálos áldozatot követelő arizonai lövöldözést követően sem változott a fegyvertartás megítélése az Egyesült Államokban.
A kutatás szerint az amerikaiak jelentős része továbbra is kitart az állampolgárok fegyvertartási jogának védelme mellett.

Megosztja a kérdés a társadalmat

A felmérés eredményei szerint 2011 januárjában az amerikaiak 49 százaléka gondolja úgy, védeni kell az állampolgárok fegyvertartáshoz való jogát, míg 46 százalék látja úgy, a törvényhozásnak szigorúbban kellene kontrollálni, ki és milyen feltételekkel tarthat lőfegyvert. A 2010 szeptemberében végzett hasonló megkérdezés szerint a válaszadók 46 százaléka foglalt állást a fegyvertartás mellett, 50 százaléka pedig inkább ellene volt. Az adatok szerint tehát, a hat halálos áldozatot követelő, Gabrielle Giffords arizonai képviselőnőt pedig súlyosan megsebesítő lövöldözés hatására nem változott a kérdés megítélése, sőt a fegyvertartás továbbra is közel egyenlő arányban osztja meg a társadalom tagjait.

A kérdés megítélése az adatok szerint továbbra is összhangban áll a pártszimpátiával. A republikánus szavazók 72 százaléka a fegyvertartáshoz való jogot védené, míg a demokraták 70 százaléka inkább kontrollálná azt. A független szavazók 52 százaléka a jogvédelem, 44 százaléka a kontrollálás mellett foglal állást.

Zavart személyek kontra társadalmi problémák

A kutatók szerint a probléma megítélésének változatlanságát magyarázhatja, hogy a társadalom többsége inkább egy mentálisan zavart személyiség egyéni akciójának látja a lövöldözést, minthogy a társadalmi és gazdasági problémákra reflektáló erőszakos cselekedetnek tekintse. A kutatás során megkérdezettek 58 százaléka értett egyet az előbbi állásponttal, míg 31 százalék lát mélyebben gyökeredző gondokat a merénylet kapcsán.

Azok, akik hajlanak arra, hogy az erőszakon túlmutató okokat lássanak, 27 százalék szerint olyan társadalmi problémák húzódnak a háttérben, mint a társadalmi morál gyengülése, a gyermeknevelési elvek megváltozása vagy a szekularizáció. Az egyetértők 21 százaléka szerint politikai problémák magyarázzák az erőszakot, 14 százalék az egészségügyi rendszer hibáit, 13 százalék a hatályos fegyvertartási szabályokat okolja.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2011. január 24. 15:48
    „Csak a közvetlen szomszédunkban Ukrajnában és Szlovákiában is tarthat a büntetlen előéletű felnőtt otthon éles lőfegyvert és használhatja is illetéktelen betolakodók ellen. Érdekes módon mindkét államban jelentősen, felével-harmadával csökkent a betöréses lopások száma a törvény életbe léptetése után.”
  • 1. szentmiki 2011. január 24. 13:10
    „Arrafelé tudják, hogy aki lövöldözni akar az lesz@.ja az engedélyt. Csak itt hiszik, ha leírnak valamit azt be is tartják!Még az sem nagyon, aki leírta!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újradefiniálhatják a kilogrammot

Mégis, mennyi egy kilogramm? Bár a kérdés butaságnak tűnhet, tudósokat mégis kétszáz éve… Tovább olvasom