Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

A mexikóiak dolgoznak a legtöbbet, a belgák a legkevesebbet

A mexikóiak dolgoznak a legtöbbet, a belgák a legkevesebbet az OECD-tagállamaiban, előbbiek napi tíz óra, utóbbiak napi hét óra fizetett és nem fizetett munkát - mint főzés, takarítás, gyereknevelés otthon - végeznek. A magyarok az OECD-tagállamok átlagához hasonlóan napi mintegy nyolc óra fizetett és nem fizetett munkát végeznek - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által a társadalmi jólétről végzett legújabb felmérésből.
A kedden Párizsban nyilvánosságra hozott Society at a Glance című, kétévente elkészített jelentés kiterjed az OECD mind a 34 tagállamára és összehasonlításként a világ hat másik országára: Brazíliára, Kínára, Indiára, Indonéziára, Oroszországra és a Dél-afrikai Köztársaságra.

A jelentésben külön fejezetet szentelnek annak, ki mennyi időt tölt nem fizetett munkavégzéssel, azaz főzéssel, takarítással, vásárlással, gyerekgondozással, önkéntes munkával. A házimunka - főzés, takarítás - teszi ki a legtöbb nem fizetett munkát. E téren is a mexikóiak a legserényebbek, naponta átlag három órát töltenek ezzel, a legkevesebbet pedig a dél-koreaiak, átlag 1 óra 19 percet.

Az OECD-tagállamaiban átlagosan 2 óra nyolc percet fordítanak naponta házimunkára, ez percre pontosan megegyezik a magyarországi adattal. A vásárlás napi átlag 23 percet tesz ki az OECD-tagállamokban, Magyarországon 22 percet. A legtöbb időt a franciák (32), a németek (31) és a kanadaiak (30 perc) fordítják vásárlásra, a legkevesebbet a dél-koreaiak (13), a törökök (14) és a portugálok (17 perc).

A főzésre a legtöbb időt (74 percet) azonban Törökországban fordítják, a legkevesebbet (30 perc) pedig az Egyesült Államokban. Napi 80 perccel az amerikaiak azok, akik az egyik legkevesebb időt fordítják az étkezésre, miközben az elhízottak aránya náluk a legmagasabb a világban. A franciák viszont a maguk két órájával a legtöbb időt töltik az asztal mellett. (Ez utóbbiak tekintetében Magyarországról nincs adat a felmérésben.)

A hozzátartozók - nemcsak a háztartásban élők - gondozására az OECD tagállamok közül a legkevesebb időt Belgiumban (16), Japánban (18) és Magyarországon (18 perc) fordítják, miközben például Ausztráliában napi 45, Új-Zélandon 48, Írországban 62 percet.

A férfiak és a nők közötti munkamegosztást illetően a jelentés egyértelműen kimutatja, hogy nők sokkal több nem fizetett munkát végeznek, mint a férfiak. Indiában, Japánban és a Dél-Koreában a férfiak napi egy óránál is kevesebb időt töltenek házimunkával, vásárlással, gyermekgondozással. Európában az olasz és a portugál férfiak fordítanak legkevesebb időt házimunkára. Az OECD átlagában a nők átlagosan négyszer több időt töltenek házimunkával, mint a férfiak.

A jelentés rámutat arra, hogy nem fizetett munka értéke a GDP arányában igen jelentős, az OECD-tagállamok többségében az GDP egyharmadára rúg; a legkevesebb Dél-Koreában 19 százalék, a legtöbb Portugáliában 53 százalék, Magyarországon a 37 százalék.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházban van Hoszni Mubarak

Kórházba került kedden Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök - közölték biztonsági és orvosi források… Tovább olvasom