Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

A Moody´s negatívra rontotta Horvátországot

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Horvátország szuverén adósosztályzatainak kilátását pénteken a Moody's Investors Service, a növekedéssel és a költségvetési konszolidációs programmal kapcsolatos kockázatokra hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek hajnalban Londonban közölte, hogy a kilátásrontás a helyi valutában, illetve devizában fennálló horvát államadósság "Baa3"-as - más hitelminősítők módszertanában "BBB mínusz"-nak megfelelő - besorolására vonatkozik.

Ha a Moody's innen leminősíti Horvátországot, akkor a horvát szuverén adósságosztályzat a befektetésre már nem ajánlott "Ba" kategóriába kerülne át.

A hitelminősítő az osztályzati kilátás rontásához fűzött indoklásában a döntés elsődleges tényezőjének nevezte a horvát gazdaság kilábalását és középtávú növekedési kilátásait terhelő kockázatokat. A Moody's szerint a pénzügyi válság elhatalmasodása óta még hangsúlyosabbá váltak a devizahitelekből táplált magánfogyasztásra és építőipari tevékenységre alapuló horvát gazdasági modell gyengeségei. Ennek eredményeként a horvát gazdaság - amely a 2000-2008 közötti időszakban átlagosan 4,3 százalékos éves növekedési ütemeket produkált - az utóbbi három évben egyáltalán nem növekedett.

A Moody's szerint Horvátország jövőbeni növekedési kilátásait is jelentős kockázatok terhelik, részben a gazdasági modell átalakítását célzó szerkezeti reformok ütemével és kiterjedésével kapcsolatos bizonytalanságok miatt.

Az osztályzati kilátás negatívra rontásának másik fő indoka a Moody's elemzése szerint a horvát kormány költségvetési konszolidációs programját övező végrehajtási kockázat. A cég megítélése szerint a program "túlzottan derűlátó" növekedési feltételezésekre épül, és potenciálisan túlbecsüli egyes tervezett költségtakarékossági intézkedések államháztartási hatásait.

A Moody's közölte: "megfontolás tárgyává" tenné Horvátország leminősítését, ha tovább romlanának a horvát gazdaság növekedési kilátásai, és ha középtávon nem sikerülne érvénybe léptetni a kormány költségvetési konszolidációs programját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentette az esküdtszék John Edwards volt amerikai szenátort

Nem bűnösnek az esküdtszék John Edwards volt amerikai szenátort és elnökjelölt-aspiránst tiltott… Tovább olvasom