Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

A NATO ellen tüntettek Izlandon

Mintegy 50-60 tiltakozó a szálloda épülete előtt randalírozva hangosan követelte Izland kilépését a NATO-ból. A szigetország fővárosában az elmúlt hetekben szinte mindennaposakká váltak az utcai demonstrációk.
Hat embert vett őrizetbe az izlandi rendőrség szerda este Reykjavík belvárosában, ahol a városban tartott NATO-konferencia ellen tüntettek. A demonstráció idején az izlandi fővárosban tárgyaló delegációk tagjai közül Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár, Jonas Gahr Stoere norvég külügyminiszter és Ann Taylor brit védelmi miniszter is annál a hotelnél tartózkodott, ahol a rendőrség könnygázt bevetve oszlatta fel a demonstrálókat. Mintegy 50-60 tiltakozó a szálloda épülete előtt randalírozva hangosan követelte Izland kilépését a NATO-ból.

A szigetország fővárosában az elmúlt hetekben szinte mindennaposakká váltak az utcai demonstrációk, miután az izlandiak egyre jobban szembesülnek a pénzpiaci válság hatásaival, ami októberben országuk gazdaságának összeomlásához vezetett. A tüntetések során az elégedetlen izlandiak a kormányzatot és a központi bank vezetőit tették felelőssé a történtekért, és a lemondásukat követelték. A reykjavíki kormány a folyamatos demonstrációk hatására hétfőn mondott le, így az országban májusban előrehozott választásokat tartanak.

A 320 ezres lélekszámú Izlandon októberben még csak 1,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Ez decemberre 4,8-ra nőtt, és január végére várhatóan eléri a 6,9 százalékot is. 2009-ben a gazdasági minisztérium becslése szerint átlagosan 7,9 százalékra nőhet a munkanélküliek száma, 2010-ben pedig a 8,6 százalékot is elérheti. Izland egyébként a NATO egyetlen olyan tagországa, amelynek nincs saját hadserege. A sziget védelmét 1951 óta az Egyesült Államok látta el, ám Amerika 2006-ben bezárta a keflaviki légitámaszpontot.

Olvasóink írták

 • 3. PEPE 2009. január 29. 11:36
  „Igazuk van, mi is, jobban járnánk.”
 • 2. comet 2009. január 29. 10:51
  „Magyarország ahogy megszabadult a Varsói szerződéstől mindjárt belépett a NATO-ba, mégpedig Horn Gyula volt ÁVH tiszt és örök kommunista vezetésével, de a Fideszes "szenátorok" is támogatták az ötletet.
  Magyar ember nem érzi jól magát ha nem sz.ros a szája- mondta Hofi egykoron.
  A NATO a Szovjet hatalmi struktúra szétesésével értelmét vesztett let és már a megszüntetését latolgatták amikor hirtelen valakinek eszébe jutott, hogy a nyugati gazdáság katalozátoraként bevált "gügye" volt szoc. blokk hozzájárulásával lehet hogy életben lehetne tartani a NATO-t és nem kéne azt a sok tisztet leszerelni. Szépen felcicomázták a menyasszonyt és eladták nekünk meg a többi ökörnek a grippenekkel meg katonai felszerelésekkel együtt. Ennek eredményeként a külföldön keménykedő alakulatainkkal együtt az ország védelmi ereje töredéke lett a hajdaninak, tehát ma már, ha akarnánk se léphetnénk ki mert az országot abban a pillanatban egy keményebb foci szurkolótábor is lerohanhatná. Ja, és ez nem kis pénzbe került.”
 • 1. sugárbányász 2009. január 29. 10:34
  „Elegük lett a kizsákmányolásbol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivégeztek négy embert Japánban

A hatóságok adatai szerint az emberek többsége támogatja a kivégzéseket Japánban, ahol más… Tovább olvasom