Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

A NATO erősebb afganisztáni szerepvállalását sürgetik

A NATO erőteljesebb afganisztáni szerepvállalását sürgette az atlanti szövetség főtitkára, aki szerint az Egyesült Államok európai szövetségeseinek is több katonát kell küldeniük az ázsiai országba.
Anders Fogh Rasmussen csütörtökön Berlinben folytatott tárgyalásokat mindenekelőtt Angela Merkel kancellárral. Sajtóértekezletén a többi között hangsúlyozta: a NATO afganisztáni küldetése csak akkor érhet véget, ha az afgánok képesek lesznek gondoskodni saját biztonságukról. "Minél többet vállalunk most, mindez annál gyorsabban valósulhat meg" - szögezte le a főtitkár.

Rasmussen utalt az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok létszámának növelésével kapcsolatos konkrét washingtoni tervekre, amelyekkel kapcsolatban kiszivárgott: Barack Obama amerikai elnök a közeli napokban jelenti be az amerikai kontingens megnövelését. A főtitkár ezzel kapcsolatban rendkívül fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok partnerei is megnöveljék saját afganisztáni kontingensüket. Kijelentette, hogy ennek előmozdítása érdekében kapcsolatba lépett több NATO-tagállammal is.

Sajtóértekezletén Rasmussen a NATO-szerepvállalás erősítésének szükségességét a terrorizmus elleni harccal indokolta. "Saját biztonságunkat közösen kell garantálnunk" - fogalmazott a főtitkár, hozzátéve, hogy ennek nincs alternatívája. "Ha a NATO hátat fordít Afganisztánnak, a biztonság szavatolásáért még nagyobb árat kell fizetni" - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen.

Washington az elmúlt időszakban Németországra is nyomást gyakorolt a német tehervállalás növelése érdekében, és ennek kapcsán a csütörtöki újságok arról írtak: a berlini kormány fontolóra vette, hogy az Afganisztánban szolgálatot teljesítő Bundeswehr-kontingenst 2000 fővel növelik meg. A Bundestagban egyelőre azonban csak arról kezdődött vita, hogy a jelenleg maximálisan 4500 főben megszabott kontingens mandátumát december végéig újabb egy évre meghosszabbítják. A 2000 fővel történő pótlólagos kontingensnövelés a sajtó információi szerint tavaszra várható.

Merkel kancellár a főtitkárral folytatott tárgyalások után ugyancsak az afganisztáni elkötelezettség új szakaszáról beszélt. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a német szerepvállalás esetleges növelésével kapcsolatos döntés meghozatalára csakis a január 28-ra Londonban kitűzött, az ENSZ keretei között tartandó nemzetközi konferencia után kerülhet sor.

Az Egyesült Államok a hírek szerint 30-35 ezer újabb katonát kíván küldeni a tálibok által ostromlott országba, és arra számít, hogy a szövetségesek pótlólagosan mintegy 10 ezer katonát küldenek. Német források szerint az európaiak azonban csak 5000 katonát akarnak küldeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sürgetik a leendő EU-tagállamok reformjait

Folyamatosan haladniuk kell reformjaikkal azoknak az országoknak, amelyek csatlakozni kívánnak az… Tovább olvasom