Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

A németek nagy többsége fontosnak tartja a bevándorlást

Németországban a lakosság csaknem kétharmada fontosnak tartja a bevándorlást az ország jövője szempontjából, ugyanakkor a többség erős idegenellenességet tapasztal.
Németországban a lakosság csaknem kétharmada fontosnak tartja a bevándorlást az ország jövője szempontjából, ugyanakkor a többség erős idegenellenességet tapasztal - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

A ZDF közszolgálati televízió megbízásából készített közvélemény-kutatás alapján a német lakosság 65 százaléka úgy véli, az ország jövőjének biztosításához fontos a külföldi munkavállalók bevándorlása. Valamennyi parlamenti párt táborában ez vélemény a meghatározó, és a számottevő politikai erők közül csak a legnagyobb támogatottságú parlamenten kívüli párt, a konzervatív CDU/CSU-tól jobbra elhelyezkedő Alternatíva Németországnak (AfD) hívei körében nem osztja a többség ezt a vélekedést.
Ugyanakkor a lakosság 58 százaléka szerint az idegenellenesség erősen (48 százalék), vagy nagyon erősen (10 százalék) jellemző a német társadalomra. Ebben a kérdésben is valamennyi parlamenti párt táborára ugyanaz a vélemény jellemző, mint a lakosság többségére, és szintén csak az AfD a kivétel a számottevő politikai erők között; a jobboldali populistaként is jellemzett euroszkeptikus párt szavazóinak 63 százaléka szerint az idegenellenesség nem gyakori jelenség, illetve nem is fordul elő Németországban.

A lakosságban meghatározó véleményáramlat szerint a külföldiek integrációja a legfontosabb társadalmi probléma - mutatta ki a ZDF Politbarometer című felmérését 1977 óta készítő, Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet. A szavazókorú népességet reprezentáló megkérdezettek 49 százaléka helyezte az első helyre a külföldiek - bevándorlók, menedékkérők, menekültek - integrációját a társadalmi problémák rangsorában. Ez 20 éve a legmagasabb arány.
Németországban a menedékkérők és a bevándorlók száma is két évtizede nem tapasztalt magasságba ugrott az utóbbi években. Tavaly éves szinten 60 százalékkal 203 ezerre emelkedett a menedékjogi kérelmek száma, így az Európai Unió tagállamai közül Németországba érkezett messze a legtöbb menedékkérő. Az idén folytatódhat a menekülthullám, a bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) előrejelzése szerint az év végéig 300 ezer menedékjog iránti kérelmet regisztrálnak.

A ZDF felmérése alapján a lakosság 43 százaléka szerint Németországnak nem kell több, de nem is kell kevesebb menedékkérőt befogadnia, 18 százalék szerint pedig az eddiginél több menedékkérőt kell befogadni. A lakosság 32 százaléka szerint Németország túl sok menedékkérőt fogad be.
A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai alapján tavaly történelmi csúcsra emelkedett a külföldiek száma Németországban, a 81,1 milliós országban így már nagyjából minden tízedik ember külföldi állampolgárságú.
A külföldi állampolgárok adatbázisában (AZR) nyilvántartottak száma tavaly év végén 8 152 968 volt, ami a legmagasabb érték az AZR 1967-es bevezetése óta, és csaknem 520 ezres, 6,8 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A ZDF Politbarometer felmérésében 1224 embert kérdeztek meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtotta magát még egy tibeti férfi

Ő a második tibeti, aki így vetett végett életének, feltehetően tiltakozva Tibet kínai elnyomása ellen. Tovább olvasom