Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A nemzetgyűlési választás előtti kampányból is kiszáll Sarkozy

Nicolas Sarkozy leköszönő államfő vasárnap arról biztosította a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának vezetőségét, hogy nem ő fogja vezetni a június 10-17-i nemzetgyűlési választások előtt a jobbközép kampányát.
Az elnökválasztáson szocialista kihívójától vereséget szenvedő konzervatív Nicolas Sarkozy leköszönő államfő vasárnap arról biztosította a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának vezetőségét, hogy nem ő fogja vezetni a június 10-17-i nemzetgyűlési választások előtt a jobbközép kampányát.

"Ne legyetek megosztottak! Maradjatok egységesek! A parlamenti csatát meg kell nyerni. Megnyerhető. A vasárnapi eredmény dicséretes. Nem én fogom vezetni a kampányt" - mondta Sarkozy az Elysée-palotában tartott megbeszélésen - amelyen felesége, Carla Bruni is jelen volt - a párt vezetői szerint. Az elnök állítólag "nagyon méltóságteljes" volt, érződött, hogy "egy kis visszavonulásra van szüksége" - mondták a jelenlévő politikusok.

A francia csatornák választási műsoraiban nyilatkozó kormánypárti politikusok egyöntetűen "kiemelkedő elnökként" beszélnek a leköszönő államfőről és összefogásra kérik fel a jobboldalt az egy hónap múlva esedékes parlamenti választások előtt, valamint annak a reményüknek adnak hangot, hogy az új baloldali államfő szembe tud majd nézni azokkal a kihívásokkal, amelyekkel a gazdasági válság miatt kell szembesülnie.

A leköszönő elnök később, hívei előtt tartott beszédében utalást tett arra, hogy a jövőben "másfajta feladat" várja, de azt nem mondta ki egyértelműen, hogy visszavonul a politikától. A kampányban viszont többször is megemlítette, hogy ha nem választják újra, akkor abbahagyja a politizálást.

A francia televíziók által közzétett első becslések szerint a szocialista Francois Hollande-ot a szavazatok 51,9-53,3 százalékával választották elnökké a franciák. Sarkozy 46,7-48,1 százalékot ért el.
Az elnöki hivatal átadására legkésőbb május 15-én kerül sor.

Sarkozy azonnal elismerte a vereségét

Elismerte a francia elnökválasztáson elszenvedett vereségét vasárnap este a konzervatív Nicolas Sarkozy leköszönő államfő és egyben az "új elnökként" üdvözölte kihívóját, a szocialista Francois Hollande-ot.

"Franciaországnak új köztársasági elnöke van. Ez egy demokratikus, köztársasági szellemű döntés. Francois Hollande Franciaország új elnöke és mostantól ekként kell tisztelni" - mondta Sarkozy hívei előtt Párizsban. Hozzátette: "Most beszéltem vele telefonon, és sok sikert kívántam neki a megpróbáltatások közepette".

"Vállalom ennek a vereségnek a felelősségét" - hangsúlyozta a leköszönő államfő, miközben a tömeg azt skandálta, hogy "nem, nem, nem".

"A felelősség értékéért harcoltam, és nem én leszek az, aki nem vállalja most a felelősséget" - válaszolta vissza híveinek Sarkozy.

A leköszönő elnök arra is utalást tett, hogy a jövőben "másfajta feladat" várja, de azt nem mondta ki egyértelműen, hogy visszavonul a politikától. A kampányban viszont többször is megemlítette, hogy ha nem választják újra, akkor abbahagyja a politizálást.

"Új korszak kezdődik, és ebben az új életben egy leszek közületek, és számíthattok rám abban, hogy kiállok a meggyőződésünk és a gondolataink mellett, de a szerepem mostantól nem ugyanaz lesz" - fogalmazott Sarkozy. "35 év politizálás és tíz évnyi legmagasabb szintű kormányzati felelősség után a feladatom mostantól más lesz" - fűzte hozzá. Államfői mandátuma előtt a jobboldali Jacques Chirac elnöksége idején Sarkozy több miniszteri posztot is betöltött. Beszéde végén a magyar származású politikus azt mondta, hogy arra vágyik, hogy "ismét csak egy francia legyen a többi francia között".

A francia televíziók által közzétett első becslések szerint a szocialista jelöltet a szavazatok 51,9-53,3 százalékával választották elnökké a franciák. A konzervatív Nicolas Sarkozy leköszönő államfő 46,7-48,1 százalékot ért el. Az elnöki hivatal átadására legkésőbb május 15-én kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerbiai választások: a szavazásra jogosultak több mint fele élt szavazati jogával

Szerbiában a szavazásra jogosultak több mint fele élt szavazati jogával a vasárnapi választásokon. Tovább olvasom