Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A nemzetközi sajtó borúlátó a második görög mentőcsomaggal szemben

A nemzetközi sajtó zöme borúlátóan ítéli meg az euróövezeti pénzügyminiszterek által elfogadott második, 130 milliárd eurós görög mentőcsomag kilátásait.
A programot úgy állították össze, hogy annak révén Athén pénzügyi kötelezettségének maximumát legyen képes teljesíteni - írta a Frankfurter Rundschau című német baloldali napilap. Így az adósságszolgálat válik az athéni pénzügyi politika egyetlen mércéjévé. A csomag nem annyira a görögök, sokkal inkább a hitelezők érdekeit védi. A görögöket eközben nem kímélik: a megszorítások folytatódnak, a béreket ugyanúgy tovább kurtítják, mint a nyugdíjakat (...) A görögök problémái igazából csak most kezdődnek - vélte a német szociáldemokratákhoz közel álló napilap.

A Münchner Merkur szerint a "görög beteg csupán újabb infúziót kapott". Gyógyulást ez sem hoz, legfeljebb a középtávú túlélést biztosítja a brüsszeli orvosok szigorú felügyelete alatt. Az ő terápiájuk nem elsősorban a beteg öngyógyító képességét erősíti. Éppen ellenkezőleg: mihelyt úgy találják, hogy sikerült kiküszöbölni a hellén adósságvírus továbbadásának kockázatát a spanyol és olasz betegtársaknak, a görögöket az a veszély fogja fenyegetni, hogy hirtelen abbamarad a kezelés. Arra hivatkozva, hogy "a beteg gyógyíthatatlan".

Az amszterdami NRC Handelsblad értékelése szerint a görög katonai junta 1974-es bukása és Görögország 1981-es EU-csatlakozása óta egyetlen görög kormánynak sem sikerült - lett légyen az jobb- vagy baloldali - megfelelő államapparátust kiépíteni. Ennek a kudarcnak a következménye, hogy Európa többi része most "gyarmatosítja" Görögországot. A lap óva int attól, hogy Athénnal szemben úgy járjanak el, mint Németországgal tették 1919-ben, amikor az I. világháborút lezáró versailles-i békeszerződésben "elviselhetetlen" jóvátételi fizetési kötelezettségeket róttak rá, és ez a kívánttal éppen ellentétes hatást váltott ki. Ezért a görögök által egyszerűen gyarmatosítónak tekintett országoknak bölcsen kellene eljárniuk, nem pedig még sót is hinteni a sebekbe - írta a holland újság.

Az El País című baloldali spanyol napilap szerint továbbra sem lehet tudni, hogy hol vannak a görög gazdaság növekedési esélyei, és hogyan lehetne azt kihúzni a mocsárból. Azok a radikális takarékossági intézkedések, amelyeket Görögországra kényszerítettek, nem fognak a gazdaság élénkítéséhez vezetni, és továbbra is árnyékot vetnek a görög adósságok távlatára. A csődöt és Görögország rendezetlen kiválását az euróövezetből egyelőre sikerült elhárítani. Ez azonban csupán ideiglenes megkönnyebbülés, nem pedig a történet vége - figyelmeztetett a spanyol lap.

Olvasóink írták

  • 1. racionalitás? 2012. február 22. 13:59
    „igazuk van...élősködőék..tüntetgetők-sziesztázók....ja és nem adóznak.....na ilyen van hunniában is nem is kevés!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott az ausztrál külügyminiszter washingtoni látogatása közben

Lemondott szerdán az ausztrál külügyminiszter, s döntéséről washingtoni hivatalos látogatásán… Tovább olvasom