Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

A nép nem akar megszorításokat

A brit lakosság nem fogad el nagyarányú megszorításokat a kormány részéről - mondta vasárnap a brit szakszervezetek szövetségének (TUC) vezetője.
Brendan Barber, aki a TUC hétfőn Manchesterben kezdődő éves kongresszusa előtt nyilatkozott újságíróknak, a BBC idézete szerint kijelentette: az ország csatlakozni fog a szakszervezetekhez, és "ismét nemet mond a kirívóan igazságtalan" intézkedésekre.

Barber közölte: egy friss tanulmány, amely a TUC megbízásából készült, kimutatta, hogy a tervezett költségvetési megszorító lépések az alkalmazottak legrosszabbul kereső 10 százaléka esetében a szociális juttatások olyan mértékű csökkenését eredményeznék, mintha az érintett háztartások jövedelme 20 százalékkal visszaesne. A szakszervezeti vezető szerint a brit választók a májusi parlamenti választásokon nem a szociális szolgáltatások radikális mértékű és végleges elvonására voksoltak.

A májusi választásokon hatalomra került konzervatív-liberális koalíció a gazdaság és a költségvetés állapotának átvizsgálása után, június végén soron kívüli költségvetést terjesztett be, amely igen lendületes konszolidációs programot tartalmaz. Ennek fő célkitűzése, hogy a bruttó hazai termékhez (GDP) mért brit államháztartási hiány a jelenlegi, 2010-2011-es pénzügyi évre várt 10,1 százalékról 2015-2016-ig alig 1,1 százalékra csökkenjen.

A rendkívüli költségvetés elsődleges jelentőségű intézkedései között van a fő áfakulcs felemelése 17,5 százalékról 20 százalékra a jövő évtől, különadó kivetése a Nagy-Britanniában működő bankokra szintén 2011-től, az évi 21 ezer fontnál (7,2 forintnál) többet kereső közalkalmazottak bérének befagyasztása két évre, és az állami nyugdíjjogosultság alsó korhatárának gyorsított ütemű felemelése 66 évre.

George Osborne konzervatív párti pénzügyminiszter a "vészköltségvetést" ismertetve a londoni alsóházban kijelentette: az egyes szaktárcáknak kiadásaik átlagosan 25 százalékos visszafogására kell felkészülniük.

Olvasóink írták

  • 1. jozko 2010. szeptember 13. 08:19
    „Egyik nép sem akar!
    És amikor például nagyvonalúan pocsékoljuk teszem azt az EU támogatást, nem árt észbentartani, hogy azért a pénzért valakik dolgoztak!
    És amikor "visszatámogatjuk", mi éppúgy dolgozunk érte!
    Sajnos nem mindig azok, akiknek a legnagyobb haszna van belőle!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két francia hegymászó halt meg a Mont Blanc-on

francia hegymászó - apa és lánya - halt meg a Mont Blanc-on: 3750-es tengerszint feletti magasságban… Tovább olvasom