Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

A női egyenjogúságról rendez ENSZ-konferenciát Izland kizárólag férfiaknak

A női és a nemi egyenjogúsággal foglalkozó ENSZ-konferenciát rendez Izland és Suriname, kizárólag férfi résztvevők számára.
Az ENSZ Közgyűlés ülésén hétfőn elhangzott beszédében Gunnar Bragi Sveinsson izlandi külügyminiszter egyedülállónak nevezte a januárra meghirdetett konferenciát, mondván, hogy "ez lesz az első alkalom az ENSZ-nél, hogy kizárólag férfi vezetők gyűlnek össze a nemek közötti egyenjogúság megvitatására".

A miniszter szerint az Izland és Suriname által összehívott tanácskozás a női egyenjogúsággal foglalkozó 1995. évi pekingi ENSZ-konferencia jövőre esedékes 20. évfordulója köré épülő események egyik fénypontja lesz. Mint hozzátette, a konferencián kiemelt fontossággal fogják kezelni a nők elleni erőszak ügyét.

A januári tanácskozás a nemrég elindított HeForShe elnevezésű globális kampány részét képezi, amelynek lényege, hogy férfiak érvelnek a nők és a lányok egyenjogúsága mellett. Az ENSZ korábban azt remélte, hogy 2015-ig sikerül megvalósítani a nemek közötti egyenlőséget. Phumzile Mlambo-Ngcuka, az ENSZ nőjogi testületének (UN Women) vezetője szerint azonban ezt a határidőt nem fogják tudni tartani, és amennyiben a dolgok nem változnak, akkor még jó 95 évre lesz szükség a nemek közötti egyenjogúság eléréséhez.

Az ENSZ női érdekeket képviselő jószolgálati nagykövetének nemrég felkért Emma Watson brit színésznő a kampány elindításakor hangsúlyozta, hogy a férfiakat is be kell vonni a nemi egyenjogúságért vívott harcba. "1995-ben Hillary Clinton egy azóta híressé vált beszédet mondott el Pekingben a nők jogairól" - mondta Watson, hozzátéve, hogy az akkori first lady közönségének mindössze 30 százaléka volt férfi. "Hogyan érhetnének el bármilyen változást is a világban, ha csupán a felét hívjuk meg beszélgetni?" - fogalmazott a színésznő.

Hillary Clinton annak idején "a nők jogai emberi jogok" szlogen köré fűzte fel a beszédét. Akkor mintegy 190 ország fogadott el egy programot a nők egyenjogúságának megvalósításáról. Hillary Clinton egy idei rendezvényen azt mondta, hogy a pekingi konferencia óta eltelt mintegy két évtizedben a nők és a lányok helyzete alig változott: még mindig ők alkotják a világ gyenge egészségű lakosainak, éhezőinek és alulfizetett munkaerejének többségét. Mint hangsúlyozta, az ENSZ-nek kiemelt helyen kell kezelnie a nemek közötti egyenlőség ügyét a fejlődést elősegítő új célkitűzései között.

A rendhagyó januári konferencia további érdekessége, hogy a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) nemek közötti egyenlőtlenséggel foglalkozó 2013-as globális jelentése Izlandot az élvonalba, míg az apró Suriname-t a 110. helyre sorolta a nemek közötti egyenlőség szempontjából.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgöngyölítettek egy csak nőkből álló szélsőséges csoportot

A Hizb ut-Tahrir női szárnyának hét tagja a megye területén toborzott tagokat. Az őrizetbe vettek… Tovább olvasom