Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

A női egyenjogúságról szóló rendeletet adtak ki a szíriai kurdok

A dekrétum kimondja, hogy a nőket ugyanolyan munkafeltételek és fizetés illeti meg, mint a férfiakat és, hogy nem szabad házasságra kényszeríteni őket.
A női egyenjogúságról szóló rendeletet adott ki Szíria kurdok lakta régiójának önkormányzata, amely az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának vasárnapi tájékoztatása (OSDH) szerint kimondta, hogy a nőknek és a férfiaknak magán- és a közélet minden területén egyenlőnek kell lenniük.

A dekrétum kimondja, hogy a nőket ugyanolyan munkafeltételek és fizetés illeti meg, mint a férfiakat, valamint azt is, hogy a lányoknak be kell tölteniük 18. életévüket ahhoz, hogy férjhez mehessenek, és nem szabad házasságra kényszeríteni őket. A rendelet megtiltja a poligámiát, az úgynevezett becsületgyilkosságokat, a nők elleni erőszakot és a nők hátrányos megkülönböztetését. Azonkívül lehetővé teszi, hogy a nők is örökölhessenek és tanúskodhassanak a bíróságon.

A rendelet "sértés a dzsihadista Iszlám Állam (IÁ) számára, amely szélsőségesen diszkriminálja a nőket" - mondta Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója, aki szerint a szélsőségesek ellen harcoló kurdok meg akarják mutatni a nemzetközi közösségnek, hogy síkraszállnak a "demokratikus kultúráért" és a polgári jogokért.

A kurdok 2013 óta küzdenek a dzsihadisták ellen Szíria északkeleti részén. A szíriai-török határon fekvő Kobaniért harmadik hónapja folyó harc a jelképe lett e szembenállásnak.

A kurd népcsoport a több mint három éve dúló szíriai polgárháború előtt a közel-keleti ország 23 milliós lakosságának 10 százalékát tette ki. Többségében az Irakkal és Törökországgal határos Haszaka tartományban élnek, a térség nagyjából egymillió lakosának 70 százaléka kurd és mindössze 30 százaléka arab. A kurdok autonóm önkormányzatát a damaszkuszi kormány nem ismeri el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázmillió amerikait fenyeget a hidegfront

A legkeményebb, mínusz 23 fok alatti hideg Fargo, Minneapolis, Chicago és St. Louis környékén lesz. Tovább olvasom