Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

A nyugati diplomaták kivonultak az iráni elnök beszéde közben az ENSZ-közgyűlésen

Kivonultak a nyugati - köztük a magyar - diplomaták csütörtökön az ENSZ-közgyűlés ülésterméből Mahmúd Ahmadinezsád beszéde alatt, amikor az iráni elnök azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy az Irak és az Afganisztán elleni támadás ürügyéül használta fel a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat.
A magyar diplomaták kivonulása az Európai Unió előzetesen egyeztetett álláspontja alapján történt - tájékoztatta az MTI-t Tóth József, a külügyminisztérium New Yorkban tartózkodó sajtófőnöke. Az uniós diplomaták, a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan elhatározták, hogy a távollétükkel tüntetnek, ha Ahmadinezsád ismét Washingtont vádolja meg a "9/11" megszervezésével, tagadja Izrael állam létjogosultságát, vagy a holokausztot.

Az amerikai és az európai képviselők akkor álltak fel a helyükről, amikor az iráni politikus arról kezdett beszélni, hogy "arrogáns hatalmak" mindenkit szankciókkal és katonai fellépéssel fenyegetnek meg, aki megkérdőjelezi szeptember 11-ét vagy a holokausztot. Ahmadinezsád felszólalásában említést sem tett az iráni atomprogramról, s csak futólag szólt a palesztinokról, akiknek ügye pedig a ENSZ-közgyűlés egész általános vitájára rányomta a bélyegét, s nem fejtette ki álláspontját azzal a kérésükkel kapcsolatban sem, hogy állami státust kapjanak a világszervezet közgyűlésében.

Megfogalmazta viszont azt a véleményét, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei a cionizmust "szent fogalomnak és ideológiának" tartják. "Az imperialista médiahálózatukat felhasználva, amely a kolonializmus befolyása alatt áll, mindenkit megfenyegetnek, aki megkérdőjelezi a holokausztot vagy szeptember 11-ét" - mondta az iráni államfő, aki nem szólt sem az "arab tavasz" tanulságairól, sem pedig arról az erőszakról, amelyet Irán egyik legszorosabb szövetségese, Szíria alkalmaz a tüntetőkkel szemben.

ENSZ-beli felszólalásában Barack Obama amerikai elnök előző nap további nyomásgyakorlást helyezett kilátásba azokkal az államokkal szemben, akik "gúnyt űznek" a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról kötött nemzetközi szerződésekből.

Olvasóink írták

  • 2. vidékipolgár 2011. szeptember 23. 19:09
    „Henry Ford-tól az autógyárostól származik az alábbi kijelentés: ,,Zárjátok börtönbe az 50 leggazdagabb zs...t, és nem lesznek többé háborúk!" Henry Ford tudta, hogy a háborús lázítások mögött a telhetetlen zs...ó nagytőke áll.
    Szegény mit szólt volna a 2700 feláldozott élethez( néhány órán belül)+ a több ezer hiába elesett katonához ?”
  • 1. bánki 2011. szeptember 23. 10:57
    „Hát?

    Nem így volt ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új típusú gépkocsi gyártásába kezd a Szerbiai Fiat-művek

Új modell próbagyártását kezdik meg a Szerbiai Fiat-műveknél hamarosan - jelentették be csütörtökön.… Tovább olvasom