Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

A pakisztáni elnök megerősítette, hogy nem volt közös a bin Laden-akció

Iszlámábád – A pakisztáni elnök megerősítette, hogy az Oszama bin Laden elleni akciót amerikai katonák hajtották végre, a pakisztániak nem vettek részt benne, s nem is tudtak a terroristavezér hollétéről.
Aszif Ali Zardari a Washington Post című amerikai lap véleményoldalán hétfőn megjelent írásában közli: habár a vasárnapi akciót nem közösen hajtották végre, az Egyesült Államok és Pakisztán közötti évtizedes együttműködés és partnerség vezetett el Oszama bin Laden megöléséhez, aki veszélyt jelentett az egész civilizált világra.

Zardari leszögezte, hogy a terrorizmus elleni háború nemcsak az Egyesült Államok harca, hanem ugyanolyan mértékben Pakisztáné is. Felhívta a figyelmet arra, hogy alig néhány órával bin Laden megölése után a tálibok a pakisztáni kormányt tették felelőssé haláláért, és az iszlámábádi vezetők elleni bosszúra szólítottak fel.

Zardari volt az első pakisztáni vezető, aki nyilvánosan véleményt mondott az eseményekről. Igyekezett elhárítani a pakisztáni hírszerzést bíráló megjegyzéseket, például azt, hogy miért nem tudtak bin Laden búvóhelyéről. De hozzátette: egyfajta elégedettséggel tölti el a pakisztániakat az a tény, hogy az ázsiai ország hírszerzése segített egy futár azonosításában, ami végül is a terroristavezér fellelését eredményezte.

Amerikai törvényhozók élesen bírálták Iszlámábádot, mondván, hogy Washington éveken át rengeteg pénzt utalt át Pakisztánnak a terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködés elősegítésére, ennek ellenére senkinek sem tűnt fel az az erődítményszerű épület, amely bin Laden búvóhelyéül szolgált. Egyes vélemények szerint fölül kell vizsgálni Pakisztán segélyezésének mértékét.

A pakisztáni média sem kímélte az iszlámábádi hatóságokat, és a hírszerzés hiányosságait bíráló megjegyzéseket zúdított rájuk. A The News című lap szerkesztőségi cikkében sokkoló hatásúnak nevezte azt, hogy nem tudták kideríteni a világ leginkább körözött terroristájának a tartózkodási helyét. Pakisztáni tévé-állomások pedig olyan korábbi felvételeket sugároztak, amelyeken Juszuf Raza Gilani miniszterelnök és más kormányilletékesek cáfolják, hogy bin Laden Pakisztánban bujkál.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bin Laden a Geronimo kódnevet kapta a CIA-től

Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet Pakisztánban lelőtt vezetője CIA-tól a Geronimo kódnevet kapta. Tovább olvasom