Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

A pakisztáni tálibok nyilvánosságra hozták tűzszüneti feltételeiket

A tűzszünet feltételéül szabták az iszlám törvénykezés elfogadását, a szakítást az Egyesült Államokkal, az afganisztáni háborúban való bármiféle pakisztáni részvétel beszüntetését és a "megtorló háborút" India ellen.
A pakisztáni tálibok csütörtökön nyilvánosságra hozták azokat a feltételeket, amelyek elfogadása esetén hajlandók lennének tűzszünetet kötni a kormánnyal, de egy kormányilletékes máris abszurdnak minősítette békeajánlatukat.

A tűzszünet feltételéül szabták az iszlám törvénykezés (saríja) elfogadását, a szakítást az Egyesült Államokkal, az afganisztáni háborúban való bármiféle pakisztáni részvétel beszüntetését és a "megtorló háborút" India ellen. Mindezt a pakisztáni tálibok a The News című pakisztáni napilapnak küldött levelükben fejtették ki, és egy szóvivőjük a brit hírügynökségnek telefonon megerősítette az ajánlatokat
"Készek vagyunk a fegyvernyugvásra, ha feltételeinket teljesítik" - mondta a szóvivő, hangsúlyozva, hogy a kormánynak fel kell hagynia az amerikai követelések előtti behódolással.

Egy kormányzati illetékes élesen elutasította a tálibok feltételeit. "Ez egy bűnöző banda" - mondta a meg nem nevezett tisztségviselő, "abszurdnak" minősítve a békeajánlatot.

A pakisztáni tálibok szövetségesei ugyan a hasonló nevű afganisztáni felkelőknek, de tőlük független, önálló csoportot alkotnak. Mozgalmuk, a Tehrik-i-Talibán (TTP) rendszeresen támadásokat intéz a helyi rendfenntartó erők és a síita kisebbség ellen, és a tagjai lőttek rá október elején a nők oktatáshoz való jogáért küzdő, közismertté vált békeaktivistára, a 14 éves Malalára.

Pakisztáni katonai illetékesek a múlt hónapban azt közölték, hogy Hakimullah Mehszúd, a pakisztáni tálibok vezetője átadta a parancsnokságot helyettesének, Vali-ur-Rehmannak, akiről azt tartják, hogy nyitottabb a kormánnyal folytatandó párbeszéd iránt. A tálibok cáfolták ezt a hírt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos vihar az USA-ban

Már hat halálos áldozata van az Egyesült Államok középső részén tomboló heves téli viharoknak. Tovább olvasom